Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Fyra av tio grundskolor ifrågasatte inte obehöriga

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 05.00
Mamma: Det hade naturligtvis känts bättre om man har koll på vilka vuxna som rör sig på skolans område
(3:09 min)
Schema uppsatt till ett klassrum. Foto: Sveriges Radio
På fyra av tio skolor var P4 Hallands reportrar utan att bli ifrågasatta. Foto: Sveriges Radio

På fyra av tio grundskolor i Halland kunde obehöriga gå in och sen gå runt i 45 minuter eller mer utan att behöva presentera sig eller ifrågasättas. Det visar sig när P4 Hallands reportrar besökte 10 skolor i länet.

En av de fyra besökta grundskolorna är Kullaviksskolan i Kungsbacka. Där var vi i en timme, sen gick vi och letade upp rektorn.

– Nu har man ju så pass stora barn, det kanske hade känts mer otryggt om hade små barn. Men det är naturligtvis bättre om man har koll på vilka vuxna som rör sig på skolans område, säger Maria Källenius som är mamma till barn som går på skolan.

– Jag kan förstå att det kan hända, jag tycker att det är tråkigt att ingen har frågat dig om vem du är, säger Eva Hallström, en av tre rektorer på Kullaviksskolan.

– Vi har pratat om det mycket, att vi ska vara uppmärksamma om vem som rör sig på skolan, säger Eva Hellström.

P4 Halland och flera andra lokala kanaler på Sveriges Radio har under en vecka i månadsskiftet november december oannonserat besökt sammanlagt 76 grundskolor över hela landet. Vi har gått in genom huvudingångarna och sen gått runt i skolorna.

I Halland besökte vi grundskolor i Varberg, Kungsbacka och Halmstad - länets tio största. Och på fyra av dem kunde vi gå in och gå runt mellan 45 minuter och en timme utan att bli ifrågasatta.

Jag knackade på din dörr, vad tänkte du...

– Jag blev förvånad såklart när du presenterade vem du var och hur länge du hade varit här, säger Christer Daggberg som också är rektor på skolan. 

På Kullaviksskolan går runt 700 elever och här finns bland annat ett bibliotek för allmänheten. Christer Daggberg värnar liksom de andra två rektorerna öppenheten här samtidigt som de inte vill ha obehöriga personer på skolan.

– Hittills har vi inte sett att det har varit något problem, men just den här osäkerheten som finns med tanke på säkerhetsfrågor och det som hände i Trollhättan och så vidare, så skapar det större osäkerhet när man har obehöriga på skolan.

På Varlaskolan i centrala Kungsbacka kunde jag vara i tolv minuter innan Eva-Lisa Hübinette som jobbar i biblioteket kom fram till mig.

– Jag tycker att det är lite obehagligt att du inte har träffat på någon som frågar vem du är, säger hon.

Biblioteket ligger i ena hörnet av skolan, hit kan man komma direkt från gatan eller genom skolan. Och Eva-Lisa Hübinette pratar också hon om öppenheten, att det är viktigt. Men helst av allt skulle hon vilja ha en slags reception.

– Där du inte kommer in på skolan om du inte anmäler dig, så som det är på så många andra platser.

Och på Kullaviksskolan, en av de fyra skolor vi kunde vara utan att bli ifrågasatta, har rektorerna nu ännu en gång lyft frågan om obehöriga på skolan högt på agendan.

– Här måste vi jobba ännu mer med det här, säger rektorn Eva Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".