Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Lärarnas riksförbund vill ha reception på skolor

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 10.14
"Som det är på de flesta arbetsplatser"
(2:33 min)
Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, och Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande. Foto: Pressbild.
Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, och Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande. Foto: Pressbild.

Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, anser att Sveriges Radios undersökning som visar att obehöriga tilläts vara på en av fem besökta skolor utan att bli ifrågasatta visar att skolor måste lyfta säkerhetsfrågan.

Ordförande för de två lärarfacken, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, värnar båda den svenska öppna skolan. Samtidigt anser de att säkerhetsfrågan måste diskuteras. Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund vill att skolor utrustas med receptioner vid huvudingångarna som är öppna för besökare, elever och personal.

– Till exempel när man kommer in på Sveriges Radio eller tidningsredaktioner, eller egentligen vilka kontor och arbetsplatser som helst idag så talar man om sitt ärende, hur länge man ska vara där och vem ska träffa. Det vore naturligt om det vore så i skolorna också, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Sveriges Radio har besökt 76 grundskolor över hela landet. På var femte skola tilläts utomstående, alltså vi reportrar, gå in och gå omkring i 45 minuter eller mer utan att någon frågade vem vi var eller vad vi gjorde där.

– Jag är inte förvånad, jag tycker inte att det ska vara så. Det är viktigt för elevernas studiero och för hela arbetsplatsen på skolan att det är en bra och trygg studiemiljö, fortsätter han.

På en av fem skolor kom vi antingen inte in eller så blev vi ifrågasatta inom ett par minuter.

På de andra skolorna, tre av fem, kunde vi vara i tre minuter eller mer. På Skolgårda skola i Motala var vi i 14 minuter innan en lärare frågade vad vi gjorde där.

– Det vore bedrövligt om vi skulle bli av med det här med öppna skolor, säger Fredrik Einvall som är rektor på skolan.

Varför?

– Då har ju dem som ställer till skit och vill skapa oreda vunnit, säger han.

– Jag tror inte på att vi ska ha skolor med vakter eller stänga in dem på det sättet. Det här är ett synsätt. Jag tycker att det ska vara som det är på de flesta arbetsplatser i Sverige. Man anmäler sig i en reception och talar om hur länge man ska stanna så att elever och lärare vet vilka som rör sig på deras arbetsplats, säger Bo Jansson ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand värnar, liksom rektorn i Motala och Lärarnas riksförbund, den öppna svenska skola.

– Därför att det är en del av det samhälle vi vill ha och det samhälle vi vill skapa. Men med det så innebär det inte att vi ska tulla på säkerheten eller tryggheten. Men det måste finnas en professionell bedömning i det här, säger hon och tillägger att politiker måste se till att förutsättningar för att bibehålla och skapa trygghet och säkerhet på skolor säkras.

– Det handlar om lärartäthet och att rektorerna ska få vara möjlighet att få vara pedagogisk ledare för att kunna vidta de åtgärder de anser behövs på skolorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".