Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu får man välja ledsagning själv i Laholm

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 17.32
"Innan fick man vänta på papper"
(1:23 min)
Från vänster: Anna Larsson, Kristina Isaksson, Lars Ingvar Persson, Jeanette Ekberg. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Från vänster: Anna Larsson, Kristina Isaksson, Lars Ingvar Persson, Jeanette Ekberg. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.

Fri ledsagning ska bli verklighet för de personer som behöver servicen i Laholms kommun.

Från årsskiftet släpps timmarna fria för den som har rätt till ledsagning enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

Enligt Laholms kommun är det här ett unikt sätt att lösa ledsagarservicen, och anledningen att man gör så här är att de som behövt ledsagare innan tyckt att tjänsten var fyrkantig och krånglig.

– Ja, innan vi fick jag bara sitta och vänta på att få klartecken på att det var ok att få ledsagarservice, säger funktionshindrade Anna Larsson i Laholm och menar att det tog alldeles för lång tid.

– Det kunde ta tre eller sju veckor ibland, säger hon.

Funktionshindrade Lars-Ingvar Persson har i sin tur blivit otrevligt bemött när han beställt ledsagarservice.

– Ja, det har jag blivit flera gånger, säger han med allvar i rösten och tillägger att det tycks som om han känns som en belastning för de anställda.

– Det kändes som om de tyckte man störde. Till slut blev det en belastning för mig och jag försökte beställa ledsagarservice så lite som möjligt.

Det innebar att han gick ut mindre förr.

Nu har Lars-Ingvar ingått i en testgrupp som fått pröva på fri ledsagarservice.

Idag får en person med ledsagning ett visst antal timmar tilldelat sig för servicen. Men det går inte att få extra service utöver detta.

Men efter den 1 januari ska personer med ledsagning själva få bestämma hur många timmar som behövs och när de behöver dem. Då införs fri ledsagning i Laholm.

Socialtjänsten i Laholm har medverkat i Sveriges Kommuner och Landsting´s (SKL) projekt: Förändra radikalt, som en av nio kommuner i landet.

Man har prövat Fri ledsagning sedan över ett år med ett tiotal personer. De som ingått i testgruppen anses ha fått bättre livskvalité nu.

Kostnadsmässigt ökar utgifterna med cirka 3-4 procent, säger Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande. Han tycker inte det är mycket.

Kahlin säger också att Laholm blir först i landet med att införa Fri ledsagning. Han tror att fler kommuner kan komma att ta efter.

– Man kan hoppas det, för jag tror att det finns många kommuner med samma förutsättningar och samma problematik som vi har haft med ledsagning och att det är ett krångligt system, säger Mikael Kahlin.

– Det här borgar för att det går att ha fri ledsagning, utan att kostnader och annat skenar iväg.

Jeanette Ekberg och Kristina Isaksson har arbetat med projektet fri ledsagning i Laholm i flera månader.

– Det blir en synvända att tänka sig att det är inte vi tjänstemän som vet bäst. Det är inte vi som är proffsen, säger Kristina.

– Utan proffsen på sitt eget liv är den enskilde och om man bjuder in det, så får du mer en hundraprocentig kunskapsbild på att hitta en lösning på problemet man står inför.

Jeanette Ekberg och Kristina Isaksson tycker att projektet varit mycket roligt och de understryker att de blivit mycket ödmjukt bemötta av de personer som har servicen.

Dessutom uppskattar de att det nu, i och med Fri ledsagning blir mindre övervakning från myndigheternas sida.

– Absolut. Man flyttar tilltron till den enskilde. Sen vad det gäller andra tjänster tror jag detta bara är en början att släppa på vår makt och kontroll, säger Jeanette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".