Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tips på hälsosamt på julbordet

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 15.25
Surkål - bra för magen! Foto: Cecilia Paulsson
1 av 2
Surkål - bra för magen! Foto: Cecilia Paulsson
Ett nyttigare alternativ till det traditionella julgodiset. Foto: Cecilia Paulsson.
2 av 2
Ett nyttigare alternativ till det traditionella julgodiset. Foto: Cecilia Paulsson.

Här får du tips på nyttiga inslag på julbordet. Kostrådgivare Cecilia Paulsson tipsar.

 

PALEOBOLLAR

6 färska dadlar (man kan dra ner på dadlarna om man vill ha mindre söta bollar)

2 dl mandel / cashewnötter (blötlägg gärna över natten och torka sedan i ugn för lite nyttigare boll)

5 msk kokosflingor (plus mer för att rulla i)

4 msk kokosolja och / eller smör

2 tsk rivet apelsinskal

2 tsk mald kardemumma

2 tsk kanel

1 kryddmått salt

Blanda alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer tills det blir en deg. Forma till bollar och rulla i kokosflingor. Är degen för kletig, så ställ in den i kylen en stund innan du börjar rulla. Förvara i frysen.
Kryddningen kan givetvis varieras i det oändliga. Förslag:                          

  • lakritspulver + rivet citronskal
  • kakao + kaffe + extra salt
  • pepparkakskryddor
  • ingefära + chili


SURKÅL

1 kg vitkål

1 msk salt utan tillsatser

Riv, hyvla eller finhacka kålen. Häll över saltet och blanda. Låt stå i 10 minuter. Krama igenom kålen med händerna tills kålen blir mjuk och det bildas vätska. Det brukar ta 5-10 minuter. Man kan även stampa kålen med hjälp av mortel eller näven. Packa kålen tätt i burkar av glas eller porslin (ej plast eller metall). Se till att det inte finns några luftfickor. Lämna ca 2cm utrymme längst uppe i burken, annars kan den lätt bubbla över. Pressa ner kålen med en sked så att allt är under vätska. Sätt på locket lite löst, så att vätskan kan bubbla upp. Ställ på en bricka eller tallrik för att fånga upp vätska.

Förvara i rumstemperatur (18-22 grader) under de första dagarna, tills det har bubblat klart. Skruva sedan åt locket och ställ burken i ett svalare utrymme för att mogna i någon månad. Var inte rädd för mögel! Skrapa bara av ett ordentligt lager. Testa även att experimentera med kryddor (vitlök, chili, ingefära, fänkål, kummin) och andra grönsaker (blanda kålen med morötter, rödbetor, kålrot, rödkål). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".