Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många marockaner hoppas på ett bättre liv i Sverige

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 16.00
"I värsta fall stjäl jag en brödlimpa"
(4:43 min)
"Karim" brukar sova över i föreningslokalen. Foto: M Ferhatovic
"Karim" brukar sova över i föreningslokalen. Foto: M Ferhatovic

Karim är i trettioårsåldern och har sedan tonåren levt på gatorna i Marocko. För lite mer än ett år sedan kom han till Sverige i hopp om att få ett bättre liv.

Idag lever han på olika ställen i Halland. Ibland hos vänner, men mest i olika föreningslokaler. P4 Halland träffar honom i en av lokalerna. 

– Vi har inga rättigheter i Marocko, men inte heller i Sverige, säger Karim. 

I Marocko har marockaner som lever på gatorna inga rättigheter, och han känner att samma sak gäller här i Sverige. Här har marockanska ungdomar svårt att få uppehållstillstånd för att Marocko ses som ett rättsäkert land.
Därför väljer många av de marockanska ungdomarna, men även vissa äldre att leva i landet utan att söka asyl. Här lever de visserligen i många fall på gatorna också, men i Sverige är det lättare att få ihop pengar. Till exempel genom att jobba svart, i vissa fall kan man tjäna 1000 kronor i veckan berättar Karim. 

Det är lite lättare i Sverige, vissa kan få hjälp av socialtjänsten och andra kanske hittar något jobb där man kan jobba svart.

Men Karim pratar också om vad fattigdom gör mot en person. Han säger att om man inte har mycket pengar, och ett land inte ger rätt stöd så är det lätt att hamna på en kriminell väg. En väg som många marockanska ungdomar inte vill gå, men kan känna sig tvingade till.

Han säger att kriminalitet har för många av gatubarnen varit ett sätt att klara sig och att risken är att de fortsätter med det i de europeiska länder som de kommer till. Därför är det viktigt att de får möjlighet till jobb eller utbildning.  Han själv har alltid försökt hålla sig borta från stöld och är helt och hållet emot kriminalitet. Men berättar att om det skulle krisa kan han i värsta fall sno en brödlimpa från någon butik, men det är bara i värsta fall menar han. Där har han inte hamnat. 

I värsta fall kan jag alltid stjäla en brödlimpa, men jag är emot kriminella handlingar helt och hållet och vill inte göra det.

I föreningslokalen vi träffas har han och en del andra personer från Marocko sovit över tidigare. Men Karim håller inte kontakt med de andra marockanska ungdomarna som finns i Halmstad. Han undviker dem för att han känner att de inte kan hjälpa honom till en väg in i samhället.
Istället försöker han skapa kontakter med svenskar, personer som på olika sätt är integrerade i samhället, som har jobb och som kanske kan hjälpa honom. Men han säger att det är svårt om man inte har uppehållstillstånd vilket han inte har.

Karim har sökt asyl i Sverige men har avvikit från det asylboende han blev anvisad till för att han oroades över att han inte skulle få uppehållstillstånd och då riskera bli utvisad till Marocko. Han funderar nu också på att lämna Sverige och ta sig till ett annat land. Jag frågar honom, hur länge orkar han leva så här. Fly från ett land till ett annat, inte ha en plats som han kan kalla sitt hem och inte ha så mycket pengar att klara sig på. 

Bara Gud vet, jag vet inte hur länge jag orkar. Bara Gud vet det. 

Han fortsätter sedan att berätta att det är svårt för marockanska ungdomar, många vill ha ett jobb och ett vanligt liv. Han säger också att om Sverige vill få bort marockanska ungdomar från gatorna så behöver man jobba med integrationen. Det viktigaste är att satsa på skola och sedan jobb. Det är enda sättet att hjälpa ungdomarna.

– Man måste ge ungdomarna utbildning, integration är viktigt för att stötta dem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".