Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Muhammeds och Jesus födelse firas nästan samtidigt i år

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 12.55
"Profeten är som en ledare för oss"
(1:34 min)
Ahmed Halimic, Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland
Ahmed Halimic, Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland

För första gången på många år infaller muslimernas profet Muhammeds födelsedag ungefär samtidigt som Jesu födelse. Det är en högtid som heter mevlud och handlar om att hedra profetens minne.

En högtid som firas på olika håll i världen av muslimer, det har firats även i Halland. En som har gjort det är Muhamed Maghribi från Halmstad. 

– Profeten Muhammed är som en ledare för oss muslimer. Det är därför vi firar eller hedrar hans minne. Det är ett tillfälle att läsa mer om honom och tänka på hur han levde. Det handlar inte om ett kalas som vi firar, utan det handlar om att man läser helt enkelt mer om honom, man läser ur koranen och umgås, säger Muhamed Maghribi.

För muslimer är det viktigt att leva sitt liv på ett sätt likt det som profeten levde. Därför är högtiden viktig för många muslimer. Och att den sällan infaller i juldagarna har att göra med att det muslimska året är tio dagar kortare än vår gregorianska kalender. Därför flyttas högtiden fram tio dagar varje år.

– Islam och kristendomen har mycket gemensamt, värdegrunden likartad varandra. vi lever här tillsammans och det är viktigt att vi hjälps åt och finns till för varandra, säger Muhamed Maghribi. 

I år firas profeten Muhammeds födelsedag den 23 december, enligt den muslimska kalendern är det tolfte dagen i månaden rebiul evvel. Ett datum som varje år flyttas bakåt 10 dagar. Nästa år till exempel infaller profetens födelsedag den 12 december.  Liknande är det med andra muslimska högtider som till exempel ramadan som nästa år kommer börja tio dagar tidigare än vad den inträffade år 2015. 

Bosnisk muslimska församlingen i Halmstad brukar hedra profetens minne varje år, Ahmed Halimic är ordförande för församlingens ungdomsverksamhet.

– Det går ut på att man läser koranverser tillsammans, imamen håller oftast i det. Ibland bjuder man in andra religiösa föreläsare som kommer och pratar om profeten och religionen. Det är ett tillfälle att träffas och umgås, ha en fin stund tillsammans, säger Ahmed Halimic. 

Vad tänker du kring att julen inträffar nästan samtidigt som profetens födelse?

– Det är väldigt intressant och roligt att det infaller nästan samtidigt, säger Ahmed Halimic. 

Men högtiden mevlud delar många muslimer, det finns nämligen de som tycker att profetens födelsedag inte borde firas efterssom det inte står i koranen att man ska göra det. Men Ahmed Halimic säger att högtiden ska man se som en tillgång. Ett tillfälle att lära sig mer om sin profet och religion. 

– Det råder delade meningar där, men detta är en chans för folk att träffas, lära sig om religionen. Man kan läsa ur koranen, lyssna på föreläsningar och annat. Anledningen till att vissa inte gillar mevlud är också för att det på vissa ställen i världen finns de som firar detta men bortser från de religiösa aspekterna. Att fira profetens födelsedag däremot med religiöst innehåll är helt okej, säger Ahmed Halimic. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".