Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frida bältades olagligt

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 05.00
"De gjorde så igår så då gjorde vi så idag också"
(2:25 min)
Arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask/SVD/Scanpix
Arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask/SVD/Scanpix

Region Halland får kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att de har spänt fast en tjej på ett felaktigt sätt inom psykiatrin.

Det här kommer dessutom efter det att regionen har jobbat för att få ner tvångsåtgärderna.

Frida, som egentligen heter något annat, berättar att hon bältades två dagar i rad utan att någon läkare hade beslutat det.

– Det var två dagar i rad och då hade jag blivit bältad väldigt mycket. Jag började skada mig och det gick inte så lång tid innan hon ringde på larmsrummet och så sade hon att "Nu får vi nog bälta dig här".

De tog henne till bältessängen och spände fast henne. Det var långt ifrån första gången Frida bältades. Hon har varit inlagd flera gånger och spänns fast för att hon inte ska skada sig själv.

Varje gång hon bältas är det i kontakt med en läkare, men inte den här gången. Hon tänkte inte så mycket på det just då.

– Men dagen efter hände det igen. Då kommer läkaren in när jag ligger där och säger "Vad är det här, hon ligger ju redan där?". Då säger tjejen som sitter bredvid mig att "De gjorde så i går så då gjorde vi så i dag också."

Hon säger själv att hon säkert hade blivit bältad ändå, men det är enligt lagen som en läkare måste ta beslut om en fastspänning, och det varje gång. Det är nämligen så pass allvarligt att spänna fast någon så att den inte kan röra sig att det är beslutat i lag. 

– De första gångerna var ju fruktansvärda. De går inte att beskriva, det var det värsta jag varit med om, säger Frida. 

I absoluta undantagsfall får sköterskor spänna fast innan, då måste det handla om nödvärn. Chefläkaren Thomas Wejstam har en annan bild av vad som hände de där två dagarna.

– I vissa lägen tangerar man nödrättssituationer, det är en glidande skala. Men i det här fallet har verksamheten gjort den bedömningen att det här var fullt påkallat och det var beslutat av läkare. 

Innan bältningen? 

– Det har varit en dialog med läkare. 

Men Inspektionen för vård och omsorg ger kritik för det som har hänt och skriver att vårdgivaren har brustit i regelefterlevnad och att det sannolikt aldrig hade hänt om ledningssystemet fungerade bättre. Thomas Wejstam säger att de tar till sig av kritiken och har utbildningar i hur nödrätt tillämpas.

För Frida känns det självklart att det inte kan ha handlat om nödvärn just i det här fallet.

– Det var ju samma självskada som hade hänt under en månads tid så nödvärn i den situationen känns inte som att det var riktigt, säger Frida. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".