Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vård- och omsorgspersonal borde jobba mindre men tjäna mer"

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 15.28
"Vi sliter ut personalen"
(2:10 min)
Leif Grenlund, S. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Leif Grenlund, S. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio

Omkring 34 dagars sjukskrivning per år och anställd på grund av hög arbetsbelastning. Det är vad personal som jobbar på äldreboendena i Halmstad kommun och cheferna för boenderna får gå igenom.

En nivå som inte kan accepteras, säger socialdemokraten och fullmäktigeledamoten Leif Grenlund. Han har därför lämnat in en motion med förslag om vad som måste förbättras. 

– Vi kan inte hålla på med denna situationen. Vi sliter ut den personal vi har och får samtidigt ingen ny personal in i verksamheten, säger Leif Grenlund (S).

Svårigheter att rekrytera ny personal och hög arbetsbelastning har gjort att många som jobbar inom Halmstad kommun med vård och omsorg fått sjukskriva sig allt oftare. Det ger i sin tur höga kostnader för hemvårdsförvaltningen för att vikarier måste sättas in. Idag har därför hemvårdsförvaltningen stora underskott. Det som socialdemokraterna i kommunen nu presenterar är enligt Leif Grenlund ett sätt att hjälpa de anställda till bättre arbetsvillkor och på längre sikt förvaltningen till en bättre ekonomi. Man vill bland annat låta äldreboendena själva få bestämma sin arbetsmodell, det vill säga hur länge och hur många som ska jobba på respektive boende.

– Det finns olika modeller som prövas ute i landet. Till exempel finns Göteborgsmodellen där man jobbar sex timmar men får betalt som att man jobbat åtta timmar.  Vården drivs på lokal plan och då vore det rimligt att man på lokal plan kommer överrens om vilken modell som passar bäst för att få ner antalet sjukskrivningar, säger Leif Grenlund (S). 

– Men bestämmer inte äldreboendena idag själva hur de lägger upp arbetstiden för sina anställda?

– Inte på det sättet som motionen avser, säger Leif Grenlund (S).

Socialdemokraterna i kommunen vill också få fler unga att välja att välja vård och omsorgs yrken. Där vill man erbjuda dem bättre arbetstider men också bra betalt. Trots att det är svårt med pengarna i förvaltningen som det är så tror Leif Grenlund att det är möjligt. 

– Det går att genomföra. Det kommer kosta en del att köra igång detta, absolut men i och med att man får ner antalet sjukskrivna som är stora just nu så ger det vinst i slutändan.  Då minskar underskottet. Socialdemokraterna är berreda på att satsa pengar på detta, exakt hur mycket vågar jag inte uttala mig kring men det handlar om ett antal miljoner, säger Leif Grenlund(S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".