Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olovlig flygning av drönare oroar

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 16.09
"Man ska helst hålla sig till ängar"
(2:01 min)
Alla kunder bör upplysas om var de kan flyga med drönare, säger Peter Jonasson, butikschef hos Clas Ohlsson i Halmstad. Foto: Johan Tollgerdt
Alla kunder bör upplysas om var de kan flyga med drönare, säger Peter Jonasson, butikschef hos Clas Ohlsson i Halmstad. Foto: Johan Tollgerdt

Försäljningen av drönare har åter igen exploderat i Sverige och i takt med den ökar olovliga flygningar, vilket oroar myndigheterna.

I många butiker ser man det som sitt ansvar att informera köparna om var det är tillåtet att flyga med drönare.

Peter Jonasson är butikchef på Clas Ohlsson i Halmstad.

– Vid förfrågan uppmanar vi kunderna att hålla sig till de områden som är avsedda för drönare, berättar han.

– Man ska helst hålla sig till ängar så man inte stör eller flyger på någon. Man bör inte heller hålla sig nära en flygplats, eftersom drönare kan råka skada om man inte är tillräckligt försiktig, säger han.

Hos Clas Ohlsson har expediterna som vana att informera kunden om de kontrollzoner där det är förbjudet att flyga med drönare.

Man får t ex inte flyga inom 10 kilometers radie från en flygplats, vilket i praktiken innebär att man inte kan flyga med drönare inne i Halmstad centrum. Det är även förbjudet att flyga över ett kärnkraftverk eller fängelse.

Straffet för att flyga med drönare på olovlig mark kan upppgå till fängelsestraff eller böter.

Man kan dock ansöka om tillstånd att flyga med drönare inom kontrollzonerna.

Försäljningen av drönare har fullkomligt exploderat i Sverige. Ännu finns inga exakta siffror på försäljningen för i år. Men i branschen talas det om en ökning på flera hundra procent.

I takt med ökade försäljningssiffror, ökar dock även antalet olovliga flygningar, vilket oroar Remi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

– Vi ser en markant ökning med folk som flyger otillåtet inom kontrollzonerna, säger han.

Vad tycker du om de människor som gör det?

– Jag tycker att de är helt oansvariga, svarar Rémi Vesvre.

– Ska man begé sig ut i trafiken med bil eller cykel måste man ha kunskap om vilka regler som gäller i trafiken. En person som flyger med drönare ska i sin tur ha kunskap om de regler som gäller i luftrummet.

Transportstyrelsen går i dagarna ut med omfattande information om de regler som gäller i luftrummet. Något som Magnus Edman flygplatschef för Halmstad City Airport tycker är viktigt .

– Vi vill gärna att denna informationen når ut. För vi jobbar med flygsäkerhet och vill inte att ha några incidenter som är kopplade till flyget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".