Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Halland skickade självskadepatienter till rättpsykiatrisk klinik

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 05.00
"Antingen dör man då eller så blir man kvar resten av sitt liv."
(2:27 min)
Rättspsykiatriska regionkliniken. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.
Rättspsykiatriska regionkliniken. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.

Patienter som inte har dömts för något har tidigare skickats till rättpsykiatrin i Växjö. Frida hörde från läkare att hon kanske skulle flyttas över dit.

Vi ska fortsätta berätta om tjejen som vi kallar Frida, och hur situationen var för henne på psykiatrin i Halland.

För om och om igen pratade läkarna om att skicka Frida till en avdelning på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Avdelningen i Växjö har tidigare kritiserats för sina metoder och för att tjejer med självskadebeteende och dömda brottslingar vårdas på samma ställe.

För Frida hade det varit förödande om hon hade blivit skickad till Växjö.

"Jag skriker inombords. Skriker för att jag inte vill till rättspsyk, för att jag vill leva och för att jag vill dö."

Citatet kommer från Fridas egna dagboksanteckningar från när hon var inlagd på slutenpsykiatrin. Det handlar om att läkarna sagt att hon kanske blir skickad till avdelningen på rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

"Jag skriker för att jag inte vill någonting annat än att få komma hem till dem jag älskar och inte skickas iväg till rättspsyk."

Avdelningen i Växjö har varit uppe i media flera gånger de senaste åren. En tjej fick sina armar gipsade för att inte skada sig och det finns flera exempel på när tjejer blir kvar längre än ett år. Dessutom då på rättspsykiatrin, innanför murar och med taggtråd runt om.

– Hade de skickat mig till rättspsyk så hade jag inte kommit ut efter två tre månader. Då hade jag hamnat i perioden igen med självskadandet. 

När Frida hamnar i perioderna så ser hon ingen utväg.

– Antingen dör man då eller så blir man kvar resten av sitt liv. Då finns det inte så mycket att kämpa för, säger Frida

Det är självskadepatienter som vården har svårt att behandla som Region Halland har skickat till Växjö. Thomas Wejstam är chefläkare på psykiatrin.

– Det är inte på något sätt optimalt. Men när man har haft såna diskussioner har det handlat om att man gör ett övervägande och att det faktiskt blir en förbättring för patienten. Vad det handlar om är att man vill rädda liv på patienten och en förbättring. 

Förra året kom beskedet att avdelningen skulle stängas, den hade fått mycket kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Företrädare för kliniken sade att det inte fanns stöd varken medicinskt, juridiskt eller politiskt för att bedriva den här vården. Nu vårdar Region Halland de patienter som skulle kunna vara aktuella själva.

– Så som vi arbetar nu arbetar vi för att vi ska bedriva vården på ett lokalt plan, Växjö är inget vi har som ett alternativ idag, säger Thomas Wejstam. 

Men det här har gjort att Frida inte känner sig trygg. 

– Efter att de började prata om att skicka mig till rättspsyk kände jag mig inte trygg i att vara på den avdelningen. Nu kom ju aldrig det som tur var, men jag trodde ju det, säger Frida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".