Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte första gången Region Halland kritiseras för olagliga bältningar

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 19.34
"Det finns säkert många fler patienter som varit med om samma sak"
(2:20 min)
Kajsa är på ett nytt behandlingshem
Kajsa blev också bältad olagligt. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Ännu en gång kritiseras Region Halland för att ha spänt fast en tjej utan läkarbeslut. Frida blev bältad utan att läkare var med och förra året kunde vi berätta om Kajsa som var med om samma sak. 

Kajsa var inlagd för att hon skadade sig själv och blev bältad ett stort antal gånger. Så här berättade hon i P4 Halland förra året. 

"För mig hade de som rutin, visar hon ångest så bälte. Det kändes som ett straff. Bältesläggning i sig, man blir ju traumatiserad, man mår ju sämre av det. Jag tror inte att jag är ensam, absolut inte. Det var ju så från dag ett, det kan inte bara gälla mig, då måste det ju gälla andra också.

Det har gått flera år sedan Kajsa blev bältad olagligt och när vi rapporterade om det berättade chefläkaren Thomas Wejstam att psykiatrin jobbade för att få ner bältningar och tvångsåtgärder överlag. Så här sa han om Kajsa.

– Vi har gjort bedömningen att det är ett undantagsfall. Det kan vi ändå ganska säkert säga att det här är inte nånting som inträffar med någon regelbundenhet, sa Thomas Wejstam då. 

Men det är efter P4 Hallands rapportering förra året som det hände Frida också. Hon blev bältad utan att läkare hade tagit beslut om det. 

– När jag ligger där, då kommer läkaren in och ser helt frågande ut och säger "vad är det här, hon ligger ju redan där?" 

Det är ju inte första gången som personal gör det utan att läkare är med, vad tänker du om det?

– Att de har dålig ledning eller koll på vad som gäller egentligen. Eftersom de här tillfällena mellan mig och den här andra personen är ganska långt emellan borde de ha lärt sig något från den första personen. Jag är säkert inte nummer två, det finns säkert många fler patienter som varit med om samma sak och det kommer nog att fortsätta, det tror jag. 

Inspektionen för vård och omsorg gav kritik för ledningen och skriver att det här med Frida sannolikt inte hade hänt om ledningssystemet fungerat bättre. Chefläkare Thomas Wejstam säger att det här fallet tangerar en nödrättssituation men tar till sig av kritiken.

Känner du dig trygg idag med att personalen vet och kan reglerna och följer det?

– Jag känner mig trygg med att vi har bedrivit informationstillfällen, men sen ska man alltid upprätthålla en nivå. I all mänsklig verksamhet handlar det också om enskilda bedömningar där den mänskliga faktorn kommer in och då gäller det att hålla den här diskussionen levande hela tiden, det känner jag mig trygg i att vi har, säger Thomas Wejstam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".