Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tågbolag ska registrera resenärer mellan Danmark och Sverige

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 08.42
"Från polisens sida finns inget intresse"
(1:33 min)
Foto: Jens Dresling/TT
Foto: Jens Dresling/TT

Danska tågbolaget DSB tänker ta kopior på de pass eller id-handlingar som resenärerna som ska till Sverige måste visa upp från måndag. 

Det gäller resenärer som ska åka över Öresund från Danmark med tåg. Kopiorna på handlingarna kommer sedan att sparas i ett sökbart register.

DSB gör det för att kunna bevisa att kontrollen genomförts. Bolaget riskerar att få betala 50.000 kronor i straffavgift för varje resenär som inte kontrollerats.

Hur länge kopiorna ska sparas är oklart. Danska tidningen Politiken har förgäves försökt att få svar på om exempelvis svenska eller danska myndigheter kommer att få ta del av registret.

Peter Blume, som är professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet, ser frågetecken runt hanteringen.

- DSB är skyldigt att upplysa de registrerade om vilka upplysningar som samlas in, avsikten med registreringen och hur länge upplysningarna kommer att sparas, säger han till tidningen.

DSB:s informationschef Tony Bisoperskov säger att bolaget följer  instruktioner från svenska myndigheter.

– Svenska myndigheter har bett oss dokumentera kundernas id, och det gör vi och sparar så länge vi tycker det är nödvändigt.

Men något sådant krav har inte ställts.

– Från polisen har vi inte begärt det, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

I förordningen som styr bolagens ansvar att från och med 4 januari inte låta någon utan id-handling följa med till Sverige finns en formulering om att företagen måste kunna visa att man levt upp till reglerna.

– Möjligen är det så att DSB uppfattar det beviskrav som finns i förordningen som att de måste kunna visa kopior på id-handlingar, men från polisens sida har vi inte begärt det, säger Patrik Engström.

Han berättar att polisen under onsdagen eller torsdagen ska lämna interna instruktionen om hur polisen ska hantera en situation om någon trots allt kommer till Sverige utan id.

Om polisen och transportören hamnar i tvist över om en person är kontrollerad eller inte så är det Transportstyrelsen som i det första skedet  ska avgöra om transportören ska betala sanktionsavgiften på 50.000.

Men Transportstyrelsen säger till Ekot att inte heller de har uppmanat DSB att spara kopior på id-handlingar.

DSB kunde inte svara på om några danska myndigheter kommer få tillgång till passageraruppgifterna. Enligt Patrik Engström är svenska polisen inte intresserad av informationen.

– Från polisens sida finns inget intresse för data över vilka som åker över Öresund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".