Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Då får du skjuta fyrverkerier i Halland

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 17.07
"Även om de har slocknat, så är de fortfarande varma"
(1:38 min)
Fyrverkerier. Arkivfoto: Scanpix
1 av 2
Foto: Scanpix
Frida Svensson är brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad. Hon uppmanar nyårsfirare att vara försiktiga med fyrverkerierna. Foto: E...
2 av 2
Frida Svensson är brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad. Hon uppmanar nyårsfirare att vara försiktiga med fyrverkerierna. Foto: E...

Vid tolvslaget ska många ut för att skjuta upp fyrverkerier. Då gäller det att ha koll på när och var man får avfyra dem och minst lika viktigt är att tänka på säkerheten.


Frida Svensson, brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad, ger några tips till dem som har köpt raketer.

– Man ska tänka på om fyrverkerierna, som man har tänt på, inte fungerar, så ska man vänta 10-20 minuter tills man går fram för att se. Så att det inte sker någon skada på vägen, säger hon.

Vad är det vanligaste felet som folk gör?

– Det vanligaste är att de håller den i handen och så tänder de på den och så släpper de den för sent, så får man finger- och handskador och det är också vanlig att ögon och öron utsätts för höga volymer.

Vanligtvis krävs tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier. Men flera kommuner gör undantag från regeln på nyårsafton.

I Laholm, Halmstad och Hylte kommuner, går det bra att skjuta fyrverkerier utan tillstånd på nyårsafton. Däremot har de tre kommunerna olika bestämmelser om när man får skjuta.

I Halmstad och Hylte får man använda fyrverkerier på nyårsafton och fram till klockan tre på natten följande dag. I Laholm får man skjuta klockan 18-01.

I Falkenberg och Varbergs kommuner krävs tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier i tätbebyggda områden, alla dagar om året.

I Kungsbacka finns inga särskilda ordningsregler om det här, men enligt Kungsbackapolisen Lars Blom, ska man tänka på var man skjuter och ta hänsyn till andra.

På vissa platser, som till exempel i närheten av sjukhus och äldreboenden, kan det finnas särskilda förbud mot fyrverkerier.

När det gäller de svävande ljuslyktorna, som har blivit populära på senare år, bör man vara medveten om att de kan flyga iväg en längre sträcka och utgöra en brandrisk.

– Så var medveten om vart de kan blåsa och var de kan landa. Även om de har slocknat när de har landat, så är de fortfarande varma. Så man ska ha med det i tankarna, säger brandingenjör Frida Svensson.

Den som ska använda sådana här ljuslyktor inom en radie av tio kilometer från en flygplats, måste först få tillstånd från flygtrafikledningen, eftersom lyktorna kan störa piloterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".