Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill ha socionomprogram i Halmstad

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 05.00
"Vi har efterfrågat detta länge"
(3:55 min)
Anna Larson är en av dem som hoppas på en ny utbildning på högskolan. Foto: Sveriges Radio.
Anna Larson är en av dem som hoppas på en ny utbildning på högskolan. Foto: Sveriges Radio.

I somras kom nya krav från Socialstyrelsen som begränsar hur socialtjänsterna kan anställa. Exempelvis är de som utbildar sig på Högskolan i Halmstad inte behöriga till flera av jobben.

 

Nu krävs det en socionomexamen eller motsvarande för att jobba med utredning av barn, familjer och våldsutsatta. Områden där personalbehoven är stora. I flera kommuner hoppas man nu att Högskolan i Halmstad ska anpassa sitt utbud och starta ett socionomprogram.

– Det hade varit jättebra om det fanns en socionomutbildning i Halmstad för det finns många i vår region som vill läsa till socionom eller jobba i socialtjänsten. Då har de fått söka andra program som gör att de egentligen inte är behöriga längre, säger Anna Roos, förste socialsekreterare för barn och unga i Hylte.

På Högskolan i Halmstad finns en utbildning i socialt arbete, men den har en annan inriktning och ger inte sådan behörighet. Tidigare har de som studerat där ändå fått jobb på familjeenheter, bland annat i Hylte, eftersom det är svårt att rekrytera socionomer.

Enligt de nya kraven ska de som redan är anställda men inte har behörighet ha kompletterat sin utbildning senast juni 2019. Därför vore det mycket bra om högskolan kunde hjälpa till även med det, säger Anna Roos.

– Både ta tag i validering och erbjuda kompletterande kurser som man kan läsa på kvartsfart eller halvfart så att man kan få behörighet.

I dag är det heller inte klart hur valideringen ska gå till och för Hylte är detta en angelägen fråga eftersom man vill behålla erfaren personal, säger Anna Roos. Från statligt håll borde man också göra det enklare att följa Socialtjänstens nya föreskrifter, för att inte redan ansträngda socialtjänster ska drabbas hårt.

– Om man jämför med lärarlegitimation så skickade man då med lärarlyftet med både pengar och utbildning, så att lärare kunde plugga upp på ett vettigt sätt. Något sådant har man inte gjort här, säger Anna Roos.

Även på socialtjänsten i Halmstad vill man gärna att högskolan anpassar sitt utbud med ett socionomprogram, säger Anna Larson som är planeringssekreterare på barn- och ungdomsenheten, i Halmstad.

– Vi har efterfrågat detta länge. Dels har vi ett stort behov att rekrytera flera och dels är hela vårt område under en stor utveckling. Vi behöver ha ett nära samarbete med olika lärosäten för att kunna utveckla vårt eget arbete, exempelvis studenter som kommer hit och gör uppsatser. Det blir lättare för studenterna om det är nära.

Målsättningen för Högskolan i Halmstad är att arbetar nära regionen, näringslivet och samhället. Den utbildning som nu finns i socialt arbete kom bland annat till för att behovet av enhetschefer inom äldrevården var stort. När nu behovet av socialsekreterare är stort hoppas flera socialtjänster att högskolan kan möta upp. I dag har socionomer dessutom lätt att få jobb även inom många andra områden, söktrycket är högt, så det borde vara en bra idé, säger Anna Larson.

– Socionomutbildningen är ett av Sveriges mest efterfrågade program. I Sverige finns en strömning nu att man vill hjälpa, och på socionomutbildningen får man professionella verktyg att hjälpa människor.

Agneta Berge är tf. chef för myndighetsavdelningen på socialtjänsten i Falkenberg. Fler socionomstudenter i området är bra, men det är också viktigt att kvaliteten på utbildningen blir bra, påpekar hon. I Falkenberg önskar man kanske främst att nuvarande utbildning anpassas mer till de jobb inom socialtjänsten som inte kräver socionomexamen.

– Önskemålet från vår sida är kanske att man tittar mer på den utbildning som finns. Att de som går där skulle kunna bli mer anställningsbara hos oss på socialförvaltningen, säger hon.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".