Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kungsbacka börjar med samlastning för att minska utsläppen

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 05.30
"Framför allt är det en stor miljövinst"
(1:41 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Under året drar Kungsbacka igång en omlastningscentral. Det ska minska transporterna och möjligtvis underlätta för mindre leverantörer att vara med och sälja sina varor till kommunen.

Johan Dotevall har äggfirman Dotetorps ägg i Åsa och för dom betyder det att de skulle kunna vara med och sälja ägg till kommunen, det var inte aktuellt tidigare.

– Nej det har varit för komplicerat, vi har ju bara haft äggdelen i det hela och det har varit för liten del i det stora. 

Hur har det påverkat att ni skulle behöva köra runt till olika ställen?
– Det har varit för små volymer, det hade inte fungerat.

Det handlar alltså om att Kungsbacka under året ska upphandla en lagerlokal som någon har hand om och dit ska alla leverera sina varor och sedan körs det ut därifrån. Så istället för att Johan Dotevall åker runt med ägg till alla skolor, förskolor och äldreboenden skulle han kunna lämna alla ägg på ett enda ställe och sedan samlas ägg, kött och grönsaker i en enda leverans och åker ut till skolan som ska ha det.

– Det här kan nog bli jättebra med en central på ett ställe i Kungsbacka, säger Johan Dotevall. 

På det här sättet räknar kommunen med att deras varutransporter kommer att mer än halveras. 

– Framför allt är det en stor miljövinst i form av minskade transporter men den möjliggör också för mer närodlade livsmedel i våra kök. Det blir lättare för våra lokala producenter att leverera till ett ställe istället för till jättemånga enheter, säger Fredrik Hansson, (C), kommunalråd och ordförande i nämnden för service.

Det här har testats på andra håll, bland annat i Halmstad och det har varit lyckat med tanke på att det blir så mycket färre transporter. Tanken är att det ska dra igång i höst och då hoppas kommunen också på att det faktiskt blir fler små producenter i närheten som är med och lämnar anbud och på så sätt försöker sälja sina varor till kommunen. Det kan till exempel äggproducenten Johan Dotevall tänka sig att göra.

– Absolut, vi ligger ju i Kungsbacka kommun så det är absolut intressant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".