Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåligt ledningsnät i Hylte blir bättre

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 06.50
"Nu vet vi var riskområdena finns"
(1:32 min)
Förhoppningsvis sista läckan på Soldatgatan, snart tätad. Foro: Göran Frost/Sveriges Radio
1 av 2
Förhoppningsvis sista läckan på Soldatgatan, snart tätad. Foro: Göran Frost/Sveriges Radio
Samhällsbyggnadschefen Mats Andresen och va- och renhållningschefchef Carolina Storberg siktar mot säkrare ledningsnät i Hylte. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
2 av 2
Samhällsbyggnadschefen Mats Andresen och va- och renhållningschefchef Carolina Storberg siktar mot säkrare ledningsnät i Hylte. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Vattenläckorna i Hylte är de senaste i en rad liknande läckor. I en rapport från 2006 konstaterade att VA-nätet i kommunen var dåligt och på sina ställen katastrofalt dåligt. Stora summor pengar har sedan dess satsats på att förbättra VA-nätet.

Rapporten från 2006 talade om ett investeringsbehov på minst 150 miljoner kronor för att få bort de stora och många bristerna. En hel del pengar har satsats sen dess, största investeringen är det nya reningsverket.

– En del återstår, men de allra tyngsta delarna har vi gjort, säger samhällsbyggnadschef Mats Andresen och nämner att man har bytt ut flera ledningar.

Vad som orsakat de läckor som nu uppstått är ännu inte klart. De kan ha med varandra att göra säger vatten- och renhållningschef Carolina Storberg.

– Det kan ha varit små läckor som blivit större på grund av tryckslag när man letat efter den stora läckan.

Nu står Hylte kommun i begrepp att anta en ny VA-plan. Den handlar om investeringar på 8 till 10 miljoner kronor per år. Det är lite mindre än vad man arbetat man de senaste åren, men nu vet man var de största riskerna för läckor finns.

– Ja, vi har gjort en inventering i alla områden så vi har bra koll på det, säger Mats Andresen.

När den nya planen sätts i verket, kommer ni då få bort dessa riskområden?

– Ja, det är vår ambition och jag tror att vi kommer att lyckas med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".