Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skräckbaggen skapar oro

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 07.37
Johan Östberg: Man kan tvingas hugga ner alla träd i en hel stadspark
(2:03 min)
Skräckbagge. Foto: Kyle T. Ramirez/CC-licens BY 3.0
Skräckbagge. Foto: Kyle T. Ramirez/CC-licens BY 3.0

En av världens mest fruktade skadeinsekter, asiatisk långhorning, har fått fäste i Finland. Nu ökar oron att den ska nå även Sverige. 

Den asiatiska långhorningen är en cirka tre centimeter stor skalbaggen, med flera centimeter långa känselspröt. Den är alla skogsägares och parkskötares stora skräck. Ett angrepp kan slå ut hela skogsbestånd och förstöra värden för miljoner, kanske miljarder.

Larverna skapar stora gångar i stammen och den färdiga skalbaggen äter även trädets krona. Störst är risken att den ger sig på lövträd och nu är oron stor att den kan nå även Sverige. 

– Det som händer är att hela trädet blir helt söndergnagt och till sist kommer det att dö, säger Johan Östberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och en av Sveriges främsta experter på skadeinsekter.

Långhorningen kommer från Kina och andra asiatiska länder. Den sprids via trä-emballage eller växter som importeras.

Hittills har man bara hittat enstaka individer i Norden. Den har aldrig angripit levande träd i ett skogsbestånd - förrän nu. I höstas konstaterades att ett antal björkar i Vanda, utanför Helsingfors i Finland, blivit angripna.

För att inte långhorningen ska sprida sig, så måste myndigheterna ta till drastiska åtgärder, berättar Johan Östberg.

– Man hugger ned alla lövträd som finns i närheten av de angripna träden, sen kommer man bevaka ett område på runt 2 km för att vara säker på att det inte har spridit sig vidare.

Skulle man inte få kontroll över långhorningens framfart, så riskerar stora mängder träd att förstöras.

Om man inte gör någonting, om den sprider sig vidare i landskapet, så kommer man riskera otroliga mängder med träd. Ser man till Nordamerika så är det miljardbelopp som lagts på att försöka bli av med de asiatiska långhorningarna.

Det är inte bara skogsägare som ska vara oroliga. Långhorningen slår till även mot träd i parker och på kyrkogårdar. Därför har svenska kyrkan, efter angreppet i Finland, gått ut och uppmanat kyrkogårdsförvaltningar runt om i Sverige att vara extra vaksamma.

– Tänka själv om det är så att man skulle hugga ned alla träd 100 meter runt ett träd som är angripet i en stor stadspark eller liknande, det skulle vara förödande för hela den parken.

Men vad ska man då göra om man upptäcker en asiatisk långhorning?

– I så fall ska man ta kontakt med Jordbruksverket omedelbart och be dem kontrollera det. Ju snabbare vi kan agera, ju mer träd kan vi rädda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".