Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till medlarnas bud – nu bryter strejken ut

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 04.51
Byggnadsarbetare: Jag står bakom facket till 100 procent
(2:08 min)
Byggnadsarbetare.
1 av 2
Byggnads och motparten träffar i dag medlarna för första gången. Foto: Tomas Oneborg/ TT
Byggnads ordförande Johan Lindholm (t.v.) och Ola Månsson, vd på Sveriges byggindustrier.
2 av 2
Byggnads ordförande Johan Lindholm (t.v.) och Ola Månsson, vd på Sveriges byggindustrier. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Fack och arbetsgivare i byggbranschen lyckades inte enas om ett nytt kollektivavtal.

För Hallands del är det tre byggarbetsplatser som ingår i den första omgången av strejkvarslet. Arbetet kommer läggas ner på Spenshult utanför Halmstad där Migrationsverket bygger om det gamla sjukhuset till asylboende, vid Oskarströms idrottshall som håller på att byggas ut och vid ett hyreshusbygge i Varberg.

Facket Byggnads sa nej till medlarbudet igår kväll.

Alla stridsfrågor var bortrensade och endast en löneökning på 2,2 procent på ett år fanns kvar. Det är i nivå med industrins löneökningar.

Argumentet till fackets nej är just att budet inte innehöll svar på något av de krav som Byggnads har ställt, bland annat en plan för hur kvinnor, nyanlända och lärlingar ska lotsas in på byggena.

– Förslaget var tomt, det innehöll ingenting av de frågor vi hade med oss in i avtalsrörelsen, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande:.

Är det säkert att det blir strejk nu? 

– Jag vill inte och har aldrig haft för syfte att vi ska landa i en strejk. Vi har framfört vilka frågor vi tycker är viktiga för oss och för landets byggnadsarbetare. Jag säger inte att vi är färdiga, men det ser mörkt ut. 

Så faktum kvarstår: Strejken är varslad och 1 650 byggnadsarbetare ser ut att lägga ner arbetet klockan 06 på tisdagmorgonen.

Arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, sa ja till budet och VD:n Ola Månsson reagerar starkt på fackets nej.

– Det är fullständigt oansvarigt. Vi har en svensk modell och vi har en industri som vet vad vi har råd att ta för löner i Sverige. Sedan har vi ett höglöneförbund som värnar om 3,2 procent i löneökningar. Det är vad man har sagt nej till i dag, det märke som är på 2,2 procent, säger han.  

Byggstrejken innebär att den konfliktfyllda avtalsrörelse som många befarat nu blir verklighet. Sedan i fredags strejkar också målare och från midnatt sjöbefäl i skärgårdstrafiken i Göteborg och Stockholm.

Byggnadsarbetarna Jim Dahlmark och Totte Karlsson i Göteborg tycker att det är bra att facket tar strid.

– Jag står 100 procent bakom facket, jag tycker att det är helt klart att vi ska gå ut och strejka för schyssta villkor, säger Jim Dahlmark. 

Vilka är de viktigaste kraven för dig?

– Jag tycker att man ska ha rätten till ett schysst lönearbete för ackordsarbete, helt enkelt för att kunna styra sin lön lite själv beroende på hur man jobbar. 

Totte Karlsson håller med. 

– Det är bra att vi kämpar för våra rättigheter. För jämställdhet på bygget och bestämma över vår egen lön, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".