Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kaliber granskar

Risk att eko konkurrerar ut svensk mat

Uppdaterat måndag 18 april 2016 kl 11.07
Publicerat måndag 18 april 2016 kl 05.35
Kungsbacka vill ha mat från lokala bönder
(2:23 min)
En skolmatsal i Halland. Foto: Sveriges Radio
En skolmatsal i Halland. Foto: Sveriges Radio

Kungsbacka sätter en gräns på mängden ekologiska varor i sina skolkök för att slippa importer.

Ekologiskt, svenskt och närproducerat. Vad är viktigast för dig och varför?

Kungsbacka kommun vill få in mer svenskt och närproducerat i de kommunala köken på till exempel skolor och äldreboenden.

Mer än 35 till 40 procent ekologiskt är svårt, tror kommunalrådet Fredrik Hansson (C). Sedan är risken stor att det blir mycket import eftersom de inhemska ekologiska varorna inte räcker till.

– Just nu finns det inte så pass tillgång på ekologiska varor i Sverige som efterfrågan är stor. Och det är viktigt att vi går i takt med det, tycker jag, säger Fredrik Hansson (C).

Kungsbacka kommun har – liksom de flesta kommuner och regioner – ett mål för den ekologiska maten, men inget för den svenska eller närproducerade, än så länge.

Jag skulle gärna vilja se ett mål om hur många procent närodlat vi ska ha.

Claes-Erik Bergstrand är ekologisk nöttköttsproducent i Vallda i Kungsbacka. I ena kylen i hans slakteri hänger fjärdedels kossor på krokar i taket. Det luktar rått kött.

I dagsläget går köttet, som kommer från den egna gårdens kor och från gårdar i närheten, till den privata marknaden

– Det här ska till en hamburgerrestaurang i Kungsbacka som maler själva och gör hamburgare, säger han.

Men Claes-Erik Bergstrand hoppas på att få in sitt kött i Kungsbacka kommuns kök.

Det är så klart roligt att leverera till den kommun man verkar i.

Kungsbacka kommun har inlett ett arbete för att ta fram en definition av närproducerad mat.

De jobbar också för att via en distributionscentral göra det enklare för livsmedelssproducenter att leverera till kommunen.

Det här för att skapa en balans mellan den närodlade och ekologiska maten, säger Fredik Hansson.

Att köpa ekologiska varor som vi inte producerar själva, till exempel kaffe och bananer, det är jätteviktigt. Men sen när vi börjar prata om kött, grönsaker och rotfrukter och sånt som vi producerar hemma i Sverige så är närheten jätteviktig för mig.

Kaliber granskar:

70 procent av Sveriges kommuner, landsting och regioner har svarat på Kalibers enkät.

Åtta av tio har målsättningar för hur mycket av maten som ska vara ekologisk.

Två av tio har satt mål för hur mycket av maten som ska vara svensk eller så kallat närodlad.

Några har mål om bägge delar och några inga mål alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".