Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Halmstad söker akuta lösningar till nyanlända

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 06.05
"Marknadshyror som styr"
(2:20 min)
Plönningegymnasiets gamla lokaler kan bli lägenheter till nyanlända. Elisabeth Fock, enhetschef för integrationsencheten, förklarar hur boenden kan se ut.
Plönningegymnasiets gamla lokaler kan bli lägenheter till nyanlända. Elisabeth Fock, enhetschef för integrationsencheten, förklarar hur boenden kan se ut. Foto: Sveriges Radio

126 nyanlända ska placeras i Halmstad. Därför vill kommunen göra om Plönningegymnasiet till tillfälliga bostäder.

Få lägenheter, dyra hyror och brist på Halmstadsbor som vill hyra ut sina bostäder till nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Nu måste Halmstad kommun ta till akuta lösningar för att kunna följa lagen – och då kan Plönninge bli en tillfällig lösning.

– Nu är detta inte löst ännu men det är en sak som kommunen med flera förvaltningar jobbar på. Om det blir verklighet så kan det jämföras med ett korridorboende eller studentboende, säger Elisabeth Fock är enhetschef för integrationsenheten i Halmstad.

Sedan första mars i år måste alla kommuner enligt lag ordna ett boende åt ett visst antal nyanlända som placeras i kommunen.

För Halmstads del handlar det om 126 personer som har fått uppehållstillstånd och som har etableringsersättning. De betalar alltså själva sin hyra.

I mitten av mars berättade Halmstads kommun att man söker bostäder och att privata fastighetsvärdar skulle höra av sig, men intresset var lågt och de få som ändå hörde av sig ville ha mer betalt.

De räknas som låginkomsttagare eftersom de ofta lever med etableringsersättning där man inte har råd att betala en hyra på 12 000 eller 13 000 kronor i månaden. Det är en alldeles för hög hyra för att man ska kunna leva skäligt.

Detta har nu gjort att kommunen ser lokaler i Plönningegymnasiet som en tillfällig lösning, i alla fall fram till slutet av sommaren.

14 personer skulle fått en bostad i april, men hittills har bara två fått det. Nu har kommunen valt att skjuta fram de resterande placeringarna till maj. Det innebär att det nu blir 16 istället för 14 personer som ska få bostad varje månad fram till slutet av året.

Lagförslaget kom  i november förra året. Trots det har kommunen haft det svårt med placeringarna. 

Lagstiftningen är ny så det har tagit tid för hela kommunen att vakna i frågan, vi har sedan tidigare en stor bostadsbrist och man har pratat om att man måste bygga men byggandet har inte mött upp till behovet.

– Tidigare har vi försökt få privata aktörer att leverera boenden till oss men då styrde marknaden hyrorna och nu när vi gick ut med att vi söker boenden så tänkte vi att svaret skulle bli detsamma, att marknaden styr hyrorna och nu fick vi det bekräftat, säger Elisabeth Fock, enhetschef för integrationsenheten i Halmstad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".