Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer än hälften av nötkött i storkök importerat

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 10.53
LRF: Stort utrymme för offentliga uppköpare att öka andelen
(1:48 min)
Köttet från korna på Bengt Johanssons går till restauranger och privata skolor. Foto: Sveriges Radio
Köttet från korna på Bengt Johanssons går till restauranger och privata skolor. Foto: Sveriges Radio

Drygt hälften av allt nötkött som kommuner köpte in till de offentliga köken förra året var importerat. Det visar en sammanställning som LRF har gjort.

– Det handlar om pris, säger Helena Jonsson som är förbundsordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Bengt Johansson som är ekologisk nötköttsproducent i Horred visar runt i ladugården.

Köttet från de 400 korna går i dag till den privata marknaden. Men han skulle gärna vilja att kommunerna i närheten skulle köpa mer av både hans och de andra svenska böndernas kött.

– De måste ju följa svensk djurskyddslag och de statut och föreskrifter vi har fått. Att köpa ett kött som är producerat med mycket lägre villkor, mer antibiotika och allt vad det handlar om, då är man ju inte konsekvent i sitt handlande. Då ska man inte ställa krav på svenska producenter heller, säger Bengt Johansson.

LRF har tagit fram siffror över hur mycket svensk nötkött, kyckling och mejeriprodukter de offentliga köken köper. Det handlar alltså om mat som hamnar i skolkök och sjukhuskök till exempel.

Siffrorna baseras på försäljningen till omkring 100 kommuner och landsting mellan år 2012 och 2015. De visar att den svenska kycklingen ökar i förhållande till den utländska, samma sak gäller med den svenska mjölken om man jämför med för fyra år sen.

Däremot går det sämre för den svenska osten som minskar i förhållande till importerad och andelen svenskt oberett nötkött har i princip stått stilla sen 2012.

Det betyder att drygt hälften av allt nötkött som serverades i de offentliga köken förra året var importerat.

– Och ändå har vi ganska låg marknadsandel redan när från början när det gäller nötkött, så där finns det ett stort utrymme för offentliga uppköpare att öka andelen.

LRF:s sammanställning:

Det är konsultföretaget DKAB som har mätt försäljningen av livsmedel till 100 kommuner och landsting på tre varuområden; kött, fågel och mejerivaror. Siffrorna anger andelen svenska livsmedel i respektive kategori.

Kött oberett:
2012 40,4%
2015 41,4%

Köttprodukter:
2012 29,5%
2015 37,2%

Mejeri:
2012 82,5%
2015 94,3%

Ost:
2012 33%
2015 29,4%

Fågel oberett:
2012 54,1%
2015 80,7%

Fågelprodukter:
2012 33%
2015 45,3%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".