Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag om folkomröstning i regionfrågan kan stoppas

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 11.27
"Möjlighet till inflytande över den här viktiga frågan"
(1:58 min)
Tobias Tobé anser att hallänningarna bör kunna få rösta gällande förslaget om nya storregioner i Sverige
Tobias Tobé anser att hallänningarna bör kunna få rösta gällande förslaget om nya storregioner i Sverige Foto: Johan Tollgerdt

Riksdagen ska i dag rösta om en motion kring den nya regionindelningen.

Går den igenom kan det bli möjligt med lokala folkomröstningar i frågan.

Det borgerliga förslaget handlar bland annat om vilken betydelse lokala folkomröstningar ska få gällande indelningskommitténs förslag om en förändrad regionindelning i Sverige.

I praktiken innebär Alliansens följdmotion att invånarna ska kunna säga ja eller nej till storregioner.

– Moderaterna tycker att det är viktig att hallänningar och även andra i Sverige ska få möjlighet till inflytande över den här viktiga frågan, säger Tomas Tobé, moderaternas partitalesman.

Indelningskommitténs förslag är mycket omdebatterad i Halland eftersom den innebär att Halland skulle komma att tillhöra Västra Götaland med Värmland. Många hallänningar vill förbli en egen region.

– Jag tycker det är ett ganska rimligt krav att ge medborgarinflytande. Det har vi till exempel när det gäller kommunsammanslagningar. Varför ska det inte finnas i regionfrågan? säger Tomas Tobé till P4 Halland.

Under onsdagen har han besökt kvarteret Andersberg i Halmstad för att presentera en plan om ökad trygghet i samhället.

Talmannen Urban Ahlin som är socialdemokrat, anser dock att Alliansens förslag går för långt från indelningskommitténs förslag om ny regionindelning.

Kritiska röster menar att talmannen försöker stoppa Alliansens motion och han får kritik från högern.

– Jag tycker att alla hallänningar ska sätta press på alla politiska partier som inte är beredda att ge dem inflytande i den här frågan.

För Moderaterna är frågan om regionindelningen så pass viktig att Tomas Tobé skyndat på till Stockholm för att kunna rösta i riksdagen under eftermiddagen.

I eftermiddag ska man rösta om Alliansens förslag i Riksdagen. Enligt Ekot kommer Sverigedemokraterna att stödja Alliansen.

Om en majoritet röstar för förslaget kommer följdmotionen att leva vidare och skickas till Konstitutionsutskottet,

Men vinner talmannens sida, ja då går Alliansens följdmotion om intet och då går man kanske ett steg närmare den nya storregionindelningen i Sverige där Halland kan hamna i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".