Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hoppet lever om halländsk folkomröstning

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 16.56
"Möjligheten till folkomröstning bör finnas"
(1:40 min)
Mats Eriksson (M) driver Alliansens motion som kan försena indelningskommitténs arbet.
Mats Eriksson (M) driver Alliansens motion som kan försena indelningskommitténs arbete. Foto: Johan Tollgerdt

Alliansens motion gällande storregioner kan försena indelningskommitténs arbete.

Riksdagen röstade i går igenom Alliansens motion om att regionerna ska få mer att säga till om gällande den nya regionindelningen. Det kan nu påverka indelningskommiténs förslag på ny regionkarta.

Den innebär att man ute i regionerna bör få mer att säga till om i storregionsfrågan.

Nu går motionen vidare till Konstitutionsutskottet, och frågan är om det innebär att Halland tar ett steg närmare att förbli en egen region?

Det är för tidigt att säga. Motionen handlar om att det ska bli möjligt att kunna genomföra folkomröstningar innan man gör stora förändringar i regionkartan.

Hur ser du på en eventuell folkomröstning i Halland i frågan?

– Ja, jag tycker det vore bra om man fick det verktyget i lådan, sedan får vi se om det kommer att användas.

Motionen skickas nu till Konstitutionsutskottet. Om det bli majoritet även där, ska motionen behandlas samtidigt som indelningskommitténs förslag och det kan försena utvecklingen av den så omdebatterade storregionskartan.

Kommunreformen för ett antal år sedan innebar att det fanns möjlighet till lokala folkomröstningar. Men det finns inte med i Regionreformen. Det är bland annat det som Alliansen vill ändra på genom den nya motionen.

Motionen sticker upp mot indelningskommitténs fortsatta arbete som nu kan försenas.

– Om inte vi i Halland hade drivit på frågan, hade man säkert från indelningskommittén och regeringen kört igenom frågan utan att få någon debatt, säger Mats Eriksson.

Jörgen Johansson, universitetslektor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad tycker att Sverige behöver större och färre regioner.

Men han är ändå inte säker på att indelningskommitténs förslag kommer att gå igenom.

Nej, jag är en smula skeptisk till att man kommer att ro hem det, säger han och poängterar att det under de senaste decennierna förekommit liknande utredningar men som inte gått igenom.

– Frågan har då stoppats upp av olika anledningar.

På måndag skulle man inom Region Halland träffa representanter för indelningskommittén, Västra Götaland och Värmland. Men mötet har annullerats.

– Nu siktar vi på att träffas i slutet av maj istället, säger Mats Eriksson.

Indelningskommitténs betänkande ska vara färdigt den siste juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".