Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo utreder "ny information"

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 08.05
Säpo: Vi arbetar intensivt just nu
(2:15 min)
Bild på en person samt Säkerhetspolisens logga. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säkerhetspolisen har gått in i så kallat stabsläge för att hantera information som kommit in och som Säpo har bedömt inte går att avfärda än.  

I arbetet med att bearbeta informationen samarbetar Säpo både internationellt och nationellt, bland annat med polisens operativa avdelning, Noa.

– Jag kan bekräfta att Säpo just nu arbetar intensifierat med information som inkommit till oss, säger Simon Bynert, på Säpos presstjänst. 

– Den här informationen bedöms som sådan att vi inte kunnat avfärda den.

Vad informationen handlar om, hur länge Säpo har haft den och om det rör sig om ett terrorhot vill Säpo inte uppge för Ekot.

Handlar det om information som kan påverka hotnivån mot Sverige?

Som vi kan bedöma just nu påverkas inte terrorhotnivån mot Sverige, utan den ligger kvar på en höjd nivå.

– Det händer relativt ofta att säkerhetspolisen får in den här typen av information inom alla våra verksamhetsområden. Den är mer eller mindre osäker och ibland är den mer eller mindre konkret. Då behöver man ju lägga lite tid på att arbeta med det för att kunna bedöma om den ska avfärdas eller bekräftas.

Menar du att ni ofta hamnar i det här stabsläget?

– Vi får relativt ofta in den här typen av information. Vad vi sedan vidtar för åtgärder och hur vi formerar oss är ingenting som jag vill säga något om.

Vad handlar informationen om?

– Jag kan inte i detalj vad det handlar om.

Det talas i andra medier om att det rör sig om ett terrorhot, handlar informationen om det?

– Jag har ingen information att lämna när det gäller vad det här är för typ av information.

Är det något som gör att terrorhotsnivån kan komma att höjas?

– Som vi bedömer i nuläget påverkas inte terrorhotsnivån utan den ligger kvar på en förhöjd nivå.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa bistår Säpo i arbetet med att bearbeta informationen och även där är man förtegen om vad informationen handlar om.

Stefan Hector som är chef för den operativa enheten på Noa säger till Ekot att det inte finns någon anledning för allmänheten att vara orolig men att polisen och Säpo nu arbetar mer intensivt på grund av de uppgifterna som har kommit från Säpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".