Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar flyttar – in kommer nya flyktingar

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 22.59
"Systemet blir att vi flyttar runt människor"
(2:01 min)
Resväska
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Asylsökande familjer som har bott i Kungsbacka sedan i höstas måste flytta för att ge plats åt personer med uppehållstillstånd istället.

Kungsbacka kommun ska i år ta emot drygt 300 personer som har fått uppehållstillstånd. För att klara av det så måste de som fortfarande väntar på beslut om uppehållstillstånd flytta från kommunen. Arian Faily som är tillförordnad integrationschef i Kungsbacka kommun är kritisk till systemet.

– Någonstans blir det att vi ställer människor mot varandra, säger han.

När staten vände sig till Sveriges kommuner för att be om hjälp i höstas när flyktingströmmen var som kraftigast ställde Kungsbacka kommun upp med ett par så kallade evakueringsboenden. Det handlar om boenden där människor som flytt till Sverige kan få bo i väntan på något mer permanent.

De flesta av dem som kom till Kungsbacka i höstas bor kvar, men har inte fått sin asylansökan prövad än. Det är därför de måste flytta. Från och med första april så måste Kungsbacka kommun enligt lag ta emot drygt 300 personer i år, människor med uppehållstillstånd.

– Det som är problematiskt med det här är också att vi idag har en massa människor i Sveriges asylboenden som har permanent uppehållstillstånd som väntar på att få en kommunplacering. De individerna behöver också komma ut. Men systemet blir så att vi bara flyttar runt människor. Det skulle lika gärna kunna vara så att de asylsökande som inte får vara kvar i Kungsbacka ändå anvisas till Kungsbacka om ett halvår. Då har man tappat sex månader i integrationsarbetet, säger Arian Failey.

Arian Faily som är tillförordnad integrationschef i Kungsbacka kommun har försökt att påverka. Han vill att kommunen ska kunna räkna dem som ännu inte har fått sin asyl prövad och som nu bor i Kungsbacka i den kvot  med uppehållstillstånd som kommunen ska ta emot i år. Oavsett uppehållstillstånd eller inte.

- Vad är det frågan handlar om i slutändan, det är att vi ska ta hand människor.

– Om etiketten asylsökande eller permanent uppehållstillstånd ska vara styrande då kommer vi att få det här systemet. Någonstans är det viktigare att vi kan få tillgodoräkna oss de människor vi faktiskt hjälper, utan etiketten. Då är vi ett steg närmare integrering och socialisering, säger han och fortsätter.

– Vi som kommun har jobbat hårt för att se på lösningar för att få de människor och barn som har fått relationer här i Kungsbacka, som har börjat skola och fritidsaktiviter här att få stanna här. Svaret på den frågan är att det inte går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".