Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trakasserier och hot mot moské i Halmstad

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 05.00
"Vill bara skrämma oss"
(2:09 min)
Kors ritat på moskéväggen. Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Kors ritat på moskéväggen. Foto: M Ferhatovic SR Halland.

Mejl med hotfullt och rasistiskt innehåll, främlingsfientliga klistermärken och nu senast ett kors på moskéväggen. Allt det har islamiska barn- och kulturföreningen utsatts för vid olika tillfällen det senaste året. 

Albert Berisha, en av moskébesökarna, tror att korset på väggen är ett försök att skrämma muslimer.

– Jag ser det som hat, som att man vill markera att här är det kristet och islam har inget här att göra. Tror att det handlar om att skrämma oss muslimer. De är ynkryggar, känner jag, säger Albert Berisha. 

Det vita korset som finns på moskéväggen ritades dit för några veckor sedan och är ett i raden av de trakasserier som moskén utsatts för det senaste året. Innan dess har det vid ett fåtal tillfällen sats upp klistermärken med främlingsfientligt innehåll på moskélokalens entré. Vid två andra tillfällen har det enligt ansvariga för moskén stått en person utanför moskén med ett kors i handen och ska försökt hindra moskébesökare från att gå in. 

– Det är skrämmande att någon står utanför en moské, håller i ett kors och försöker hindra andra från att gå in. Man gör inte sådant, det är ett tecken på att man saknar någonting i huvudet, säger Albert Berisha.

Moskéns imam Abu Muadh säger att de trakasserier som moskén utsatts för har inte hindrat föreningen från att bedriva sin verksamhet men han känner att händelserna är obehagliga. Det rör det sig om uppemot tolv trakasserier under ett år. Det har också skickats in hotfulla mejl till föreningen, tre av dem var direkta hot mot föreningens imam Abu Muadh.  

– Jag tror inte att alla dessa trakasserier speglar alla Halmstadsbornas åsikter. Vi har anmält många av hoten och trakasserierna och hoten, vi har annat som vi ska anmäla också., säger Abu Muadh.

Abu Muadh hoppas att genom en öppen dialog från moskéns sida med övriga delar av samhället så kan man minska hatet och trakasserierna.

Vad kan moskén själva göra för att minska trakasserierna och hoten?

– Moskén och styrelsen tillsammans med imamen är rösten utåt till moskéns medlemmar, och när vi pratar till medlemmarna att vi muslimer är en del av samhället då ökar vi tryggheten hos medlemmarna. Vi försöker förklara att trakasserierna bara är enstaka saker som skett, säger Abu Muadh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".