Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viskadalsbanan

Trots olyckor – inget sker på Viskadalsbanan

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 09.47
"När jag skulle köra över så kom tåget"
(1:35 min)
Marcus Nilsson Viskadalsbanan, obevakad övergång, plankorsningar
Marcus Nilsson krockade med tåget för 2,5 år sedan. Han påverkas fortfarande av olyckan. Foto: Jonna Burén

Marcus Nilsson krockade med tåget för två och ett halvt år sedan, men sedan dess har inget hänt.

De obevakade övergångarna på Viskadalsbanan. De är inte prioriterade – trots att det har varit allvarliga olyckor långt före olyckan i januari i år.

– Jag har ju ändå överlevt, men det finns ju de som har dött också, de borde kunna se att det är dags att göra någonting, säger Marcus Nilsson.

 Varje år i Sverige dör det mellan 5 och 10 personer på plankorsningar, det kan vara både på såna som har bommar och ljus och såna som den Marcus blev påkörd på - som det inte finns något som säger att det går tåg här - förutom att det är ett järnvägsspår.

– Jag skulle bara vända bilen, men jag fick inte vänt den. När jag skulle köra över så kom tåget och då smällde det. Jag fick två hjärnblödningar.

Det har gått 2,5 år sedan olyckan och Marcus är 22 år idag och bor med sina föräldrar.

– Jag har fått veta att jag kan jobba 50 procent.

Det finns 182 övergångar på Viskadalsbanan, de flesta är obevakade. En annan som har jobbat för att något ska hända och att det ska bli säkrare är Margareta J Hedberg som bor vid en övergång.

– Man måste ju påverka och påverka. Det verkar som att det överlag i Sverige måste hända olyckor innan någon gör något. Men det är fortfarande ingen som dött av det och då kanske de inte bryr sig? 

Polisen tror att Marcus blev bländad av solen, annars är övergången så säker den kan vara utan ljus, det är bra sikt på långt håll. Men utredaren av olyckan tyckte att arbetet för att få bort de här obevakade övergångarna skulle prioriteras - det fanns risk för fler allvarliga olyckor. Men inget har hänt.

– Det är inte olycksutredaren bestämmer utan det handlar om prioriteringar och liknande och vad man har möjlighet att göra, vi har ju inte hur mycket pengar som helst till järnvägen, säger Bengt Rydhed som är ställföreträdande chef på Trafikverket region väst.

Det handlar alltså till stor del om prioriteringar. 

– Varje olycka är en för mycket, det vill jag verkligen säga, säger Bengt Rydhed som är ställföreträdande chef på Trafikverket region väst.

Olyckorna på korsningarna mellan väg och järnväg är färre än de i trafiken eller dödsfallen på järnvägen överlag.

– Vi har kanske 300 olyckor i vägsystemet och i järnvägssystemet 100 och här pratar vi om kanske fem omkomna, säger Bengt Rydhed. 

När de rustar upp spår, så säkrar de också såna här övergångar, men Viskadalsbanan har alltså inte varit prioriterad trots olycksutredarens önskan efter Marcus Nilssons olycka för 2,5 år sedan. 

Kan man inte förvänta sig att något ska hända på så lång tid? 

– Jo absolut, men samtidigt så har vi 6000 plankorsningar och 2-3000 som antingen har passiva skydd eller saknar skydd helt och hållet. Någonstans sker ju de här olyckorna ganska slumpmässigt beroende på att något har hänt. Man kan inte hoppa på enskilda om man inte ser att det är en allvarlig brist.

Det finns ett förslag för hur Viskadalsbanan kan rustas upp och om det går igenom och det finns pengar, kommer även övergångarna att byggas bort. Det här är flera år fram i tiden om det nu går igenom, men Margareta J Hedberg som bor vid en övergång har inga höga förhoppningar.
– Det är alltid pengar, pengar och pengar och om "tio år kanske vi gör det" och när de där tio åren har gått så händer det ändå ingenting, så nej. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".