Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunen gjorde fel – Elie Hachem får betala

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 06.51
"De har gjort fel och vill inte ta sitt ansvar"
(1:42 min)
Elie Hachem och Willy Engebrethsen. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Falkenbergs kommun gjorde fel, men efter en förlikning är det Elie Hachem som är skuldsatt. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun för att de satte honom i särskola felaktigt. Efter en förlikning står han med 40 000 kronor i skuld.

Elie Hachem stämde Falkenbergs kommun på fyra miljoner kronor eftersom de placerade honom i särskola trots att han inte hade någon utvecklingsstörning. Istället hade han nersatt hörsel.

– Man gjorde en undersökning som visade att jag var normalbegåvad. Och när jag opererade öronen började jag höra bättre. Men då var det försent, då hade jag placerats i särskola, säger Elie Hachem.

Efter en förlikning slutade det hela med att Elie Hachem istället har en skuld på 40 000 kronor för advokatkostnader. Att han inte drev ärendet vidare berodde på att han inte ville riskera ännu större kostnader vid en eventuell förlust eftersom den förlorande parten i ett så kallat tvistemål, som det här handlar om, även får stå för den vinnande partens rättegångskostnader.

– De gjorde fel mot mig och ville inte ta sitt ansvar på ett bra sätt. Så nu får jag leva med en stor skuld trots att det är de som gjort fel och inte jag. Men hade vi drivit det vidare hade kostnaderna blivit mycket större, säger Elie Hachem.

Nu har FUB Halland, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, startat en insamling för att hjälpa Elie Hachem.

– Vi har försökt att få kommunen att stötta Elie vid ett par tillfällen. Kommunen är helt medvetna om att det har blivit fel. Men så säger man att det har varit så pass längesedan och att underlagen man hade på den tiden räckte inte till. Och de säger nej, de är inte intresserade av att stötta på något sätt, säger Willy Engebrethsen från FUB Halland som stöttat Elie Hachem under rättsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".