Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre trycksår på Hallands sjukhus - minskat lidande för patienterna

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 09.30
"Riktigt djupa trycksår ser vi inte så många idag"
(1:45 min)
Pia Malm och hennes kollegors arbete med trycksår hos patienterna har varit framgångsrikt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Pia Malm och hennes kollegors arbete med trycksår hos patienterna har varit framgångsrikt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Hallands sjukhus har under flera år arbetat för att motverka trycksår och den senaste mätningen visar att man nått målet om att färre än fem procent av sjukhusens patienter drabbas.

– När vi började 2008 hade var fjärde patient trycksår. Idag är vi nere i dryg tio procent, och mindre än fem procent av patienterna har fått trycksår under vård på något av Hallands sjukhus.

Det säger Pia Malm, undersköterska på kirurgiavdelningen på sjukhuset i Halmstad. Hon har varit engagerat i arbetet mot trycksår sen det började.

– Trycksår är ett lidande. Man har ständig smärta. Det är stora sår som kan lukta illa och många av patienterna isolerar sig.

Det är främst äldre personer, som inte kan röra sig så bra, som löper störst risk att få trycksår. Därför erbjuds alla patienter över 65 år som kommer till Hallands sjukhus en riskbedömning: Man tar reda på om han eller hon lätt ramlar omkull, näringstillståndet, sådant som kan leda till trycksår. Inriktningen är förebyggande betonar Christer Allenmark, chefläkare vid Hallands sjukhus:

– Behandling är naturligtvis viktig men vi vet att om man väl fått trycksår innebär detta ofta lång behandling och det viktigaste är naturligtvis att hindra att trycksår överhuvudtaget uppkommer.

Behandling av trycksår är kostsam för sjukvården, hela kedjan ut till kommunernas hemvård.

Den riskbedömning som man arbetar med på sjukhusens avdelningar gör att rätt åtgärder sätts in säger Pia Malm:

– Det handlar om avlastningsutrustning. Det kan gälla kosten, det kan vara att man gör patienten delaktigt och förstår vikten av att vara rörlig.

Märks förbättringen på avdelningarna?

--Ja det gör den! Idag är de djupa trycksåren inte så vanliga, utan det stannar oftast vid en lättare rodnad.

Hallands sjukhus fortsätter att finslipa det förebyggande arbetet:

– Det senaste vi bestämt är att vi ska riskbedöma munhälsan. Om man har försämrad munhälsa får man svårare att äta och nutritionsläget försämras och då ökar risken för trycksår. Allting hänger ihop, det gäller att inte bara se en enda faktor utan man måste se det hela ur ett vidare perspektiv, säger Christer Allenmark. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".