Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt sämre laxfiske i Ätran upprör sportfiskare

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 14.03
"Fisken går snabbt förbi här"
(1:01 min)
Fiskvågen vid Laxbron i Ätran används allt mer sällan.
1 av 5
Fiskvågen vid Laxbron i Ätran används allt mer sällan. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Lax filmad i laxtrappan vid Hertings kraftverk.
2 av 5
Lax i fiskeräknaren vid Hertings kraftverk. Foto: Falkenbergs kommun.
Ordföranden i Ätrans Sportfiskeförening, Morgan Larsson.
3 av 5
Ordföranden i Ätrans Sportfiskeförening, Morgan Larsson. Foto: Henrik Martinell
"Lägg fjällprov här." Från Ätrans Sportfiskeförenings lokaler.
4 av 5
"Lägg fjällprov här." Från Ätrans Sportfiskeförenings lokaler. Foto: Henrik Martinell
Laxtavlan hänger i Ätrans Sportfiskeförenings lokaler.
5 av 5
Laxtavlan hänger i Ätrans Sportfiskeförenings lokaler. Foto: Henrik Martinell

Missnöjet hos sportfiskare i Falkenberg växer i takt med att laxfångsterna i Ätran sjunker.

Anledningen till missnöjet är att sportfiskare som fiskat i den nedre delen av Ätran, nedströms Hertingforsen i Falkenberg, de senaste åren har fått upp väldigt dåligt med lax.

– Vi fångar ju mindre fisk för att ståndplatserna på bottnarna har grotts igen av mycket sand. Så fisken går snabbt förbi här, säger ordföranden i Ätrans Sportfiskeförening, Morgan Larsson.

Laxens ståndplatser är ställen där den kan förbruka så lite energi som möjligt för att hålla sig kvar i strömmen, men där det samtidigt finns rikligt med föda, förklarar Morgan Larsson.

Bakgrunden då? Jo, Laxbron ligger en liten bit nedströms Hertingforsen. 2013 revs kraftverksdammen i Hertingforsen för att skapa en naturlig fiskväg och göra det möjligt för både upp- och nedvandring av fisk vid Herting för att fisken sedan skulle kunna ta sig vidare uppåt vattensystemet.

Detta har bidragit till att bottnen längs vissa sträckor nedströms Hertingforsen har slammat igen. Det i sin tur har gjort att fisken, istället för att dröja sig kvar en längre period i Ätran nedanför Hertingforsen där det är tillåtet att fiska, nu tar sig mycket snabbare förbi "fiskeområdet" och vidare uppåt i Ätran.

– Tidigare kunde laxen gå simma fram och tillbaka i 20-25 dagar innan den bestämde sig för att gå upp, säger han. Nu går fisken upp på 1-4 dagar.

– Det är jättebra att man öppnade upp i forsen, det är så alla vill ha det. Men konsekvenserna är att fisken går mycket snabbare förbi här, säger Morgan Larsson.

Enligt Ätrans sportfiskeförening rapporterades år 2011 375 fångade laxar på sträckan Laxbron - Tullbron i Ätran. 2015 rapporterades drygt 120 laxar i samma område. Och i år är hittills ett sämre år än förra året.

– Vi ser inga hoppande fiskar bakom bron. Förr var det massor, säger han.

Föreningen kämpar nu för att få kommunen att vidta vissa åtgärder.

– Lägga sten till ståndplatser och lägga lekgrus. Vi har potential att få ännu mer lek här nere och på så vis kan vi ju få mer fisk hit ner, säger Morgan Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".