Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mamman dog av stroke – utan medicin nio dagar

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.44
"Det rinner över i sorg, besvikelse och ilska"
(7:10 min)
Min mamma hade inte behövt dö, säger läkaren Mats Örjes som fick se sin mor tyna bort när hennes medicin glömdes bort under nio dagar.
Min mamma hade inte behövt dö, säger ortopeden Mats Örjes som fick se sin mor tyna bort när hennes medicin glömdes bort under nio dagar. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio

Läkaren Mats Örjes såg sin mamma tyna bort när sjukhuset missade att ge henne medicin i nio dagar.

Sonen Mats Örjes har gråtit – även på arbetstid, berättar han. Det går inte att hålla tillbaka.

– Det är så mycket känslor som finns i kroppen. Det rinner över i sorg, besvikelse och ilska, säger han för P4 Halland.

Efter en operation fick hans mamma en stroke. Inför operationen hade hon fått en ny medicin som skulle förhindra blodproppar. Efter stroken skulle hon få tillbaka sin gamla medicin. 

Läs mer: Dog av stroke efter missad medicin

Istället fick hon varken den nya eller gamla medicinen.

– Jag var där varje dag och pratade med dem, och det är klart att det kändes som att de lyssnade på mig. Men i och med att mamma bara blev sämre och sämre misstänkte jag att någonting inte stämde. Från att vara anhörig fick jag klä i mig läkarrollen, förklarar Mats Örjes.

Mats Örjes var där varje dag och fick berättat för sig att mamman fick sina sprutor – morgon och kväll. Samtidigt såg han henne bli allt sämre.

När jag upptäckte att mamma till slut inte kunde se mig så misstänkte jag att hon hade fått en till stroke vilket också bekräftades.

Hans mamma hade varit utan sin medicin i nio dagar. Hon avled av en ny stroke.

Först månader senare har sjukhuset gjort en lex Maria-anmälan. För sent, tycker Mats Örjes, som är rädd att detta ska hända igen.

– Man undrar ju hur många fel som har begåtts och hur många som kommer att begås innan man gör en radikal förändring?

Enligt honom handlar det om ett systemfel, där det nya läkemedelssystemet som Region Halland har köpt in inte kan hanteras av personalen.

Det är otroligt tragiskt när en människa försvinner bort i en mängd felaktigheter som skulle kunna undvikits om man följt rutiner om man kunnat sitt system.

– Men man har gett upp. Jag har läst rapporten från sjukhuset där det står att läkarna är uppgivna, de tycker att systemet är svårhanterligt och svårövergripligt – vilket gör att man gett upp med att lära sig systemet. Det står till och med att läkarna har utvecklat en kultur bland läkarna där man struntar i att utbildats i systemet.

Kan man säga att de anställda inte klarar av tekniken?

– Nej, tekniken har knäckt individen. Från att vara ett system som ska hjälpa har det istället knäckt sjukvården. Det har blivit för krångligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".