Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancersjuka Sandras kompisar samlar pengar till operation

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 05.45
"Hon ska få se sin Theo växa upp. Han är 15 månader"
(2:11 min)
Kompisar till Sandra Frostason samlar in pengar för vård för hennes cancer. Foto: Privat
Kompisar till Sandra Frostason samlar in pengar för vård för hennes cancer. Foto: Privat Foto: Privat/Sveriges Radio.

Sandra Frostason i Varberg har tjocktarmscancer som har spritt sig. Hon har hittat en behandlingsmetod utomlands som hon hoppas kan hjälpa. Kompisarna samlar in pengar som ska täcka operationskostnaderna på två miljoner kronor.

För att Sandra Frostason i Varberg som har drabbats av cancer ska kunna åka utomlands för den behandlingsmetod hon har hittat har kompisarna Jennie Olsson och Jill Andersson tillsammans med fler kompisar och släktingar startat en insamling som ska täcka operationskostnaderna. 

– Vårt mål är att vi ska få in två miljoner kronor. Det tror vi i dagsläget kommer att täcka hennes kostnader. Målet är att Sandra ska bli fri från cancer, punkt liksom. Hon ska få se sin Theo växa upp, han är femton månader. Det är det viktigaste. Sen tar vi det allt eftersom, säger Jill Andersson.

I dagsläget vet Sandra Frostason inte om hon kommer att få ersättning som täcker kostnaderna för den vård i Tyskland och Frankrike som hon har hittat.

Hon ska bara blir frisk.

I juli förra året drabbades den då 32-åriga nyblivna mamman Sandra Frostason av tjocktarmscancer som spritt sig till lever, lungor och bukspottskörteln. I augusti samma år påbörjades cellgiftsbehandlingen. Men Sandra hoppas nu att en operation ska hjälpa, och har hittat läkare som kan göra det i Tyskland och Frankrike.

Operationskostnaderna beräknas till omkring två miljoner kronor, en kostnad som i dagsläget är oklart om den täcks av Försäkringskassan eller inte.

– Hon har ett ärende hos Försäkringskassan, så vi hoppas att hon kommer att få ut pengar i efterhand för de utlägg hon har. Men det är inget som är garanterat och när det blir tal om operation så kommer det att gå väldigt fort och då behöver hon också ha de här pengarna väldigt fort, säger kompisen Jill Andersson.

För knappt två dagar sen drog kompisarna och släktingarna igång insamlingen på riktigt. Sandra Frostason hålls utanför så mycket det bara går.

– Initiativet till insamlingen kommer från oss, hennes vänner. Sandra har aldrig någonsin nämnt att hon vill ha hjälp med något överhuvudtaget. Vi har valt att hålla Sandra utanför det så mycket som möjligt så att hon ska fokusera på att tillfriskna och samla så mycket krafter hon kan. För hon har en jättelång kamp framför sig, berättar kompisarna.

På knappt två dygn har det skänkts över 150 000 kronor.

– Vi är jättenöjda med den starten, och hoppas att det kan fortsätta så, säger Jennie Olsson.

Det kan ju bli så att Försäkringskassan säger ja och att hon får de här pengarna sen. Vad händer då?

– Då har Sandra själv valt att alla pengar ska skänkas till Barncancerfonden och Cancerfonden. Så alla pengar som blir över kommer att skänkas till dessa två fonder, säger Jennie Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".