Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Halmstad kan få förskolor i bussar

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 12.40
"Åker ut med bussen till olika platser"
(4:53 min)
Förskola i bussar finns bland annat i Malmö.
Förskola i bussar finns bland annat i Malmö. Foto: Sveriges Radio

Alliansen och Miljöpartiet i Halmstad vill ha förskoleverksamhet i bussar med start nästa år.

Det skriver de i den senaste budgeten som presenterades under onsdagen. 

– Tanken är att föräldrar lämnar sina barn vid en befintlig förskola. När alla barn har kommit så åker man ut med bussen till olika platser i kommunen. Sedan ställer man bussen och har sin verksamhet, säger Tove Bergman (MP).

I princip så är det en utomhusavdelning, men man har bussen vilket gör att man har möjlighet att förflytta sig, det finns toalett på bussen och man har möjlighet att ta med sig mat och förvara kläder.

Totalt rör det sig om sex bussar som man vill införa de kommande åren. Med start nästa år börjar man med två stycken. Tove Bergman säger att det handlar om att hitta ett nytt pedagogiskt arbetssätt.

Hon säger att erfarenheten är att i de kommuner i landet som redan i dag har denna typ av verksamhet är att barnen får röra mycket på sig. 

I Lund för några år sedan, där man testade detta arbetssättet, var det svårt att få ihop tillräckligt med barn till bussarna. Det fanns ett dåligt intresse, är ni oroliga för detta?

– Jag tror inte det. Det finns goda exempel där det har fungerat bra. Därför hoppas jag att föräldrar kommer vilja ha denna lösningen, säger Tove Bergman (MP). 

Lösningen med förskolebussarna kommer enligt kommunen bli kostnadsneutralt. Det kommer exempelvis inte behövas lika många förskolelärare till den verksamheten.

Det innebär också att man kommer bygga färre förskolor. 

– Det är klart att vi kommer behöva några avdelningar färre i permanenta förskolor, säger Tove Bergman. 

Hur många färre då?

– Varje buss rymmer motsvarande barn för en avdelning. Vi ska ha sex bussar så det blir sex avdelningar. Men det är inte så att förskolebussen klarar sig helt utan lokaler, man har en samlingsplats på förmiddag och eftermiddag. Man behöver en mindre kompletterande lokal till bussen, säger Tove Bergman (mp). 

Förskolebussarna ses som en permanent lösning. 

Kommunen förslår också flera andra satsningar på andra områden trots ett budgetunderskott. Det kommer man finansiera genom att använda kommunens eget insamlade kapital. Samtidigt ökar låneskulden. 

Är ni oroliga?

– Jag tar på stort allvar den omständigheten att vi lägger fram en budget med ett underskott. Det är inte en långsiktig lösning. Vi kommer finansiera satsningarna genom att ta av kommunens eget kapital. De tidigare goda resultaten har vi nytta av nu när kommunen ska expandera. 

Skatteintäkterna ökar men kommunen kommer inte ha en nytta av dem i nuläget. 

I år har vi höga skatteintäkter men åren därefter sjunker de, vad som händer därefter har att göra med hur man hanterar integrationen och arbetsmarknadspolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".