Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare dömer ut vårdens läkemedelssystem

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 05.35
"Läkemedelssystemet är farligt. För mycket blir fel"
(1:36 min)
Anders Jacobsson bläddrar i en över hundra sidor lång rapport med kritik mot ett av vårdens IT program.
Anders Jacobsson bläddrar i en över hundra sidor lång rapport med kritik mot ett av vårdens IT program. Foto: Johan Tollgerdt

Nu växer kritiken mot Region Hallands läkemedelssystem NCS, som anses vara ett alltför komplicerat dataprogram där mycket kan bli fel.

När P4 Halland kontaktar narkosläkaren Anders Jacobsson vid Halmstad sjukhus instämmer han i den redan starka kritiken mot läkemedelssystemet NCS, som har funnits i närmare två år i Region Halland. Syftet är att vårdpersonalen här bland annat ska notera vilka läkemedel som ges patienterna.

– Min personliga uppfattning om datasystemet NCS är att man borde slopa det snarast.

Anders Jacobsson spar inte på orden och håller upp en tjock bunt kritiska rapporter. Här omtalas ett hundratal risker med datasystemet ur olika synpunkter från år 2015.

– Listan kan göras lång. Men i korta ordalag är systemet för farligt och för dåligt, anser läkaren.

Kritiken mot ett av de dataprogram som Region Halland använder i vården, läkemedelssystemet NCS startade i början av veckan. Detta var i och med att en patient fått fel behandling och efter en tid avlidit i stroke. Den felaktiga behandlingen är Lex Maria anmäld.

Du menar alltså att det finns för stora risker med IT-systemet?

– Ja, det blir ofta fel i NCS och det upptäcker vi anställda inom vården dagligen. Det är helt enkelt för komplicerat, säger Jacobsson och understryker att tack vare duktig personal upptäcks de flesta problemen i tid.

Arbetsgivaren har initierat en riskanalysgrupp i vilken Anders Jacobsson sitter med som representant för Hallands läkemedelsförening.

– Buntens rapporter är inte oansenlig och omfattar över hundra avvikelser. De har skrivits av oroliga medarbetare när de upptäckt något som varit fel och riskfyllt med användandet av NCS.

Dataprogrammet NCS finns även i andra landsting i Sverige. Än så länge finns inte ett enhetligt läkemedelssystem för hela landet.

Håller ett tekniskt system på att döma ut delar av vården?

– Jag har råkat ut för situationer när jag inte har kunnat ordinera läkemedel i NCS, berättar han.

Jag har plötsligt blivit utkastat av regionens läkemedelssystem.

Kollegor som känner sig osäkra med systemet har bestämt sig för att inte skriva ut patienter under en helg, fastän de är färdigbehandlade.

– Detta är alltså ett alltför komplicerat läkemedelssystem för många inom vården. Det är för mycket som blir fel.

Vad skulle kunna göras av den tid läkarna dagligen förbrukar på det komplicerade dataprogrammet?

– Vi skulle självklart få mer tid över till att träffa patienter i så fall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".