Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturplan för ett socialt Halland

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.19
"Väldigt många spännande synpunkter att ta del av"
(1:51 min)
Kulturdialog.
1 av 2
Kulturdialog. Foto: Illustration Jonatan Knut. Redigerad
Dansakt av Gustaf Jönsson. Foto Ann Jornéus Sveriges Radio
2 av 2
Dansutbudet ska spegla mångfalden i det halländska samhället, enligt region Hallands kulturplan. Foto Ann Jornéus Sveriges Radio

Hallands Kulturplan för de närmaste fyra åren är nu klar och går ut på en bred remissrunda i länet.

Kulturplanen har föregåtts av kulturdialoger i alla sex halländska kommuner. Flera hundra föreningar och enskilda har fått komma till tals.

Totalt deltog omkring 500 personer och under 179 gruppsamtal har de gett förslag till kulturens utveckling. En av dialogerna genomfördes med ungdomar.

Regionens kulturbudget är årligen på 100 miljoner kronor och nästa år kommer även ett tillskott på 7 miljoner.

Kulturplanen uttrycker en hög ambition på en lång rad olika områden. Den handlar dels om olika former av kulturupplevelser, men prioriterar också att skapa ett socialt hållbart Halland.

– Därför är exempelvis små barns språkstart och arbetet för att få en fristadskonstnär till Halland viktiga inslag i planen. säger Eva Nyhammar, förvaltningschef för Kultur och skola, Region Halland.

– Men vi slår också vakt om konstnärliga upplevelser av hög kvalitet, exempelvis genom att utveckla Halland till en av Sveriges mest attraktiva regioner för bild- och formkonst, betonar Eva Nyhammar.

Kulturplanen har tagits fram i samverkan med de sex halländska kommunerna och i samråd med civilsamhället och professionella kulturskapare. I november fattar Regionfullmäktige beslut om planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".