Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att ta metaller från döda värdigt

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 11.26
"Viktig etisk del att det sköts professionellt"
(2:10 min)
Lennart Andersson visar proteslådan.
1 av 3
Lennart Andersson visar proteslådan. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar.
2 av 3
En låda med sparade proteser och andra metalldelar som blivit över från kremeringar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Ulf Lernéus är förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Foto: Pressbild
3 av 3
Ulf Lernéus är förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Foto: Pressbild

I dag kan lagen ändras. Men hur ska återvinningen ske på ett värdigt sätt?

Ulf Lernéus är förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF. Han tycker att det är väldigt viktigt att förändringen hanteras seriöst, om lagförslaget går igenom.

– Förut har metallerna grävts ner på våra kyrkogårdar. Nu ska de till ett återvinningsföretag. Och där är det oerhört viktigt att det säkerställs hur de här metallerna kommer omhändertas, säger Ulf Lernéus till P4 Halland.

Sverige är i dag ett av få länder i Västeuropa som inte tar hand om de metaller som blir över efter kremeringar, men i dag kan lagen ändras så att det blir möjligt att återvinna metallerna.

Lennart Andersson är kyrkogårdschef i Halmstad och han menar att nästa steg, förutom att behöva se över säkerheten vid krematorierna och kanske låsa in metall, nu är att noggrant kontrollera det företag som ska ta hand om metallerna.

– Vad man söker nu är att hitta någon som kan ta hand om det här materialet på ett etiskt och bra sätt, så att landets alla krematorier kan lämna det till samma ställe där de tar hand om detta, säger Lennart Andersson.

Ulf Lernéus på SBF har nyligen varit i Nederländerna och besökt det företaget som är störst på marknaden i Europa vad gäller återvinning av metaller efter kremation. Företaget heter OrthoMetals och även där påpekade man vikten av säkerheten kring omhändertagandet av dessa metaller.

– Det handlar om metalldelar som kommer från människor och att det finns en trovärdighet i den delen. Så vi känner att det är en väldigt viktig etisk del att det här sköts på ett professionellt sätt.

Finns det annars risk för svarthandel eller att metallerna hanteras på fel sätt?

– Det hoppas vi inte, men risken skulle ju naturligtvis finnas. Därför kommer det vara så oerhört viktigt att den här upphandlingen kommer att gå rätt till, säger Ulf Lernéus.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".