Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kritiserat läkemedelssystem

Läkarfacket: Systemet svårt – oroliga för fel

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 10.16
Läkaren: Håll koll på dina egna mediciner
(1:07 min)
Katarina von Bothmer-Östling, överläkare på kvinnokliniken i Halmstad och ordförande i Hallands läkarförening.
Katarina von Bothmer-Östling, överläkare på kvinnokliniken i Halmstad och ordförande i Hallands läkarförening. Foto: Johan Tollgerdt

Det finns en oro inom läkarkåren att göra fel i det komplicerade läkemedelssystemet NCS, säger ordförande i Hallands läkarförening.

Har du erfarenheter av läkemedelssystemet? Kommentera artikeln eller mejla vår reporter anonymt.

– Det känns ju väldigt tveeggat för man vill ju inte att folk ska vara oroliga för att komma till vården, men man får vara väldigt observant för anhörig och patient också, säger Katarina von Bothmer-Östling, överläkare på kvinnokliniken i Halmstad och ordförande i Hallands läkarförening.

NCS är ett komplicerat system. Vi är oroliga när vi arbetar med det att vi ska göra fel.

P4 Halland har sen tidigare berättat om läkaren Mats Örjes som upptäckte stora brister när hans mamma vårdades efter en stroke.

Det visade sig att hon inte fått sin blodproppsförebyggande medicin under nio dagar. Mamman drabbades av en ny stroke och dog på sjukhuset.

Man undrar ju hur många fel som har begåtts och hur många som kommer att begås innan man gör en radikal förändring?

Katarina von Bothmer-Östling säger att man som patient och anhörig ska försäkra sig om att informationen som man har verkligen har nått fram till personalen.

– Så att de som ska fatta besluten också gör det på rätt grund, att viktiga saker inte missas. Det är ingen lätt situation, säger hon.

Ska man behöva vara lite rädd?

– Kanske lite rädd.

Hon nämner två exempel där det komplexa läkemedelssystemet innebär ett problem för vårdpersonalen.

Det handlar dels om vyn som de ser i sin datorskärmar – där det krävs flera knapptryckningar för att sköterskor ska kunna se ordinationen.

– Jag ser att jag skrivit in en medicin, men när sjuksköterskan går in och ska dela ut den – om jag då inte har tryckt på rätt knapp – så ser han eller hon inte den ordinationen överhuvudtaget, förklarar hon.

Det handlar även om steget vidare till distriktsläkaren – som kräver knapptryckningar om medicinlistan ska följa med.

– Då är det inte bara att man skriver ut patienten så följer medicinlistan med automatiskt, utan det kräver också ett antal tryck på rätt sätt, annars ser inte distriktsläkaren vad vi har gjort på sjukhuset i medicinlistan, säger Katarina von Bothmer-Östling.

P4 Halland sen tidigare har intervjuat även narkosläkaren Anders Jacobsson som dömer ut systemet.

Detta är alltså ett alltför komplicerat läkemedelssystem för många inom vården. Det är för mycket som blir fel.

Hur påverkar läkemedelssystemet NCS egentligen vården?

Systemet försvaras av chefläkare Christer Allenmark och politiker i Region Halland ser allvarligt på kritiken. Medan landstinget i Västerbotten helt enkelt väljer att skrota systemet.

Läs vår samlade rapportering här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".