Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften kvinnliga forskare – långt kvar för Halmstad

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 14.34
"Jag skulle önska att vi kan öka vår siffra"
(1:31 min)
Pernilla Nilsson berättar att endast 18 procent av forskarna på Halmstad högskola är kvinnor.
Pernilla Nilsson berättar att endast 18 procent av forskarna på Halmstad högskola är kvinnor. Foto: Lisa Hedström Arvidsson/Sveriges Radio

Om några år ska varannan professor som anställs vara kvinna. Då får Högskolan i Halmstad att göra.

Som det ser ut nu är mindre än var femte professor på högskolan kvinna, vilket är sämre än i resten av landet där åtminstone var fjärde professor är kvinna.

– Kvinnliga förebilder och professorer behövs för att visa att man kan kombinera forskning med familj och ett socialt liv. Så jag skulle önska att vi kan öka vår siffra från 18 procent kvinnliga professorer till 50 procent, säger Pernilla Nilsson är vice rektor på Högskolan i Halmstad.

Regeringen vill se 50 procent kvinnor på högskolor och universitet till 2030 – en utmaning för Halmstad högskola.

Helene Hellmark Knutsson, socialdemokrat och minister med ansvar för högre utbildning säger till SVT att den här typen av rekryteringsmål behövs för att högskolarna inte hela tiden ska välja personer av samma kön trots liknande meriter.

– Den typen utav forskning som är stark i Halmstad ligger mycket inom ingenjörsområdet, och där finns flest manliga forskare, förklarar vice rektor Pernilla Nilsson.  

Vice rektorn i Halmstad Pernilla Nilsson säger att det även är viktigt att man ser till forskningsområden, att det inte finns system som missgynnar forskningsområden med hög andel kvinnor, som till exempel inom lärarutbildning eller omvårdnad.

– De forskningsområdena är inte lika välförsedda med till exempel externa medel från näringslivet som tekniken är, säger Pernilla Nilsson och förklarar:

Den forskningen som är viktig behöver finansieras, oavsett om det handlar om att forska på en skola i Haverdal eller om det handlar om att forska på självstyrande bilar på Volvo.

– Båda typerna är oerhört viktiga, men man har olika möjligheter att få resurser, säger Pernilla Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".