Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Falska vd-mejl kan stjäla miljoner från företag

Publicerat söndag 22 maj 2016 kl 08.05
"Man har blivit av med rätt mycket pengar"
(3:35 min)
Så kallade vd-bedrägerier har ökat den senaste tiden.
Så kallade vd-bedrägerier har ökat den senaste tiden. Foto: TT

Anmälningarna om vd-bedrägerier har ökat i västra Sverige. I Halland har det gjorts tre polisanmälningar bara senaste veckorna.

De kallas för vd-bedrägerier, mejlen där bedragare utger sig för att vara en högt uppsatt chef som vill få en hemlig och snabb affär genomförd meddetsamma – och på så sätt försöker få företag att föra över stora summor till konton utomlands.

– Vd eller ekonomichef som ska ha en transaktion gjord under dagen, förklarar Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen, Utredningsenheten i region Väst.

Breven riktar sig till personer inom företag som har möjlighet att genomföra de här överföringarna och är underskrivna med chefens namn.

Magnus Lindegren läser innantill ur ett av mejlen:

Mejlen skrivs under med chefens namn. I de flesta fall upptäcks dock bedrägeriet tidigt eftersom texten ofta är skrivna på så pass dålig svenska att mottagaren reagerar.

– Det vill säga att det är lite konstiga avstavningar och meningsbyggnaden inte är fullt så som en svensk hade skrivit, säger Magnus Lindegren.

I de tre halländska fallen har bedrägeriet upptäckts i tid.

Men det finns företag i Västsverige som har blivit lurade.

– Vi har några ärenden där det är överföringar gjorda och man har blivit av med rätt mycket pengar. Men det finns säkerligen ett mörkertal där företag inser att de har gått på en blåsning, men de inte gör en polisanmälan.

Det är först de senaste åren som mejlen har börjat dyka upp i Sverige. Fenomenet som internationellt kallas "CEO fraud" har sedan tidigare varit välkänt i USA och andra delar av Europa.

För någon vecka sedan tog Polisen Väst emot elva anmälningar.

– Det här är ju personer som skannar av våra hemsidor och har vi då ett företag som lägger ut mycket information är det enklare att skapa de här mejlen.

Polisen uppmanar företag att anmäla brotten och försöker informera om bedrägerierna.

– Så att man blir uppmärksam på att det här är på gång.

Det är stora pengar som går ut – från 200 000 upp till miljoner. Och vi har exempel på där man blir av med väldigt stora pengar.

Kontona finns oftast utomlands, vilket gör det svårt för polisen att utreda brotten.

– I många fall går pengarna till ett konto i Tyskland och sen vidare till Kina, och ju längre ifrån Sverige man befinner sig desto svårare är det för oss att få en lagföring på de här personerna, säger Magnus Lindegren.

Det krävs en direktkontakt med banken för att kunna frysa ett bankkonto – vilket polisen inte har med utländska banker.

Då får åklagaren begära internationell rättshjälp och landets polis får i uppdrag att hjälpa svensk polis.

– Detta är ju en internationell brottslighet som inte bara drabbar Sverige utan alla länder som har en ekonomi, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen, Utredningsenheten i region Väst.

Polisens råd till företag:

  1. Väl fungerande rutiner vid utbetalningar.
  2. Se över vilken typ av information om företaget som finns utlagt på hemsidan.
  3. Nätverkssidan Linkedin söker många brottsligar information på.
  4. Kontrollera avsändarens mejladress genom att hålla muspekaren över den, så ser man den riktiga avsändarens mejladress.
  5. Tas tillfällig personal in vid sommarsemestern, se till att förklara rutinerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".