Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kaliber granskar

Besiktning – svårt för husköpare

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 06.30
"Jag tror inte att man känner till möjligheten att gå vidare"
(1:44 min)
Skylt om hus till salu. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio
Foto: Karin Persson/Sveriges Radio

Skyddet för husköpare som fått en felaktig besiktning av huset är svagt.

Ställ din fråga till konsumentvägledaren Katarina Koch.

Det visar en granskning som programmet Kaliber har gjort.

Husköpare som vill klaga på en besiktning har två år på sig, till skillnad från konsumenttjänstlagens tioåriga rätt att reklamera andra jobb. Och få vet att det ens går att klaga.

Konsumentverket anser att skyddet är för dåligt och vill att konsumenttjänstlagen ändras.

Daniel Gustafsson som är jurist på Konsumentverket vill att en husköpare ska ha längre tid än de två år som hen idag har rätt att klaga på.

Det skulle ge en ökad trygghet, säg att det utsträcks till tio år då har man samma möjlighet att vända sig till besiktningsmannen om den gjort något fel som man har att vända sig till säljaren om dolda fel.

Husköpare är skyldiga att undersöka huset de ska köpa noggrant. Därför anlitar många en besiktningsman, vilket också är en förutsättning för att du som husköpare ska kunna reklamera så kallade dolda fel längre fram.

Men Kalibers granskning visar att det är svårt för husköpare att få rätt, vilket alltså krävs för ersättning för eventuella skador eller renoveringar som uppstått på grund av en dålig besiktning eller då besiktningsmannen missat något.

Katarina Koch som är konsumentvägledare på konsument Halmstad på Halmstad kommun anser att den enskilda husköparen från början har ett alldeles för stort ansvar.

– Lagen i sig ställer inga krav på hur en husbesiktning ska utföras. Det är liksom en lagstadgad skyldighet på dig som köpare att kolla upp vad det är för fastighet du köper. Det ligger på den enskilde, och det är ett problem från början. Du måste känna till det, säger hon.

De senaste fem åren har tolv hallänningar anmält en felaktig besiktning av sitt hus till allmänna reklamationsnämnden. Men Katarina Koch tror att det är betydligt fler som har råkat illa ut.

-- Jag tror det finns ett stort mörkertal. Jag tror inte att man känner till möjligheten att gå vidare med såna här frågor. Hade man haft bättre kunskap så tror jag att man hade tagit tag i det, för det handlar om mycket pengar när det handlar om husköp, säger konsumentvägledaren Katarina Koch.

Ställ en fråga om husbesiktningar till konsumentvägledaren Katarina Koch här eller i direktsändning efter 15.33.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".