Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stampens kris skapar oro

Uppdaterat måndag 23 maj 2016 kl 11.12
Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 09.44
Facket på Hallands Nyheter: Tre månader av ovisshet
(1:33 min)
Stampen, Hallandspostens och Hallands Nyheter ingår, har ekonomiska problem.
Stampen, Hallandspostens och Hallands Nyheter ingår, har ekonomiska problem. Foto: Sveriges Radio.

Koncernen, där bland andra Hallandsposten och Hallands Nyheter ingår, har allvarliga finansiella svårigheter och ansöker om rekonstruktion.

– Ytterst gäller ju att den här rekonstruktionen lyckas och det är en tremånadersperiod där vi kommer leva i ovisshet, säger Håkan Bergström som är facklig företrädare för Journalistförbundet på Hallands Nyheter

Beskedet om rekonstruktionen kom på måndagsförmiddagen. I ett pressmeddelande skrev koncernchef Martin Alsander:

"Skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning."

– Under förutsättning att det lyckas kan det här vara en väg ut ur Stampens kris, säger Håkan Bergström på Hallands Nyheter.

Beskedet kom inte som någon överraskning för honom.

– Det har vi nog vetat. Det har ju tillkommit en del saker också, jag ska inte gå in på detaljerna, men det handlar om en momsskuld bland annat som har gjort att skulderna nu ligger i miljardklassen, säger Håkan Bergström.

Hur är stämningen bland de anställda?

– En viss trötthet är det naturligtvis. Därför det händer ständigt nya saker. Vi har haft oerhört många neddragningar – och så kommer också den här rekonstruktionen som skapar en oro under ett antal månader.

Vad händer under dagen?

– Det pågår just nu information till personalen om detta, för det kommer ju en rad frågor kring "Får vi ut våra löner?" och såna saker. Och där vi fått rätt igenom lugnande besked. Det kommer rulla på som vanligt.

Ansökan hos tingsrätten avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt. Läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.

Fakta om mediekoncernen Stampen

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution.

Bland medierna finns varumärken som Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".