Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprutbyten kan införas i Halland

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 05.56
"Fördelarna överväger nackdelarna"
(2:07 min)
Foto: Henrik Montgomery/TT
Smutsiga kanyler kan ge HIV, hepatit och allvarliga bakterieinfektioner. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Halland kan komma att införa sprutbyten för missbrukare som injicerar droger.

Regionens politiker, som tidigare sagt nej, har svängt i frågan och är nu eniga kring att möjligheten till sprutbyten bör finnas i Halland.

I nästa vecka ska regionstyrelsen ta ställning till ett förslag om att låta missbrukare byta begagnade sprutor och nålar mot nya i närsjukvårdens regi.

– På det sättet ska man slippa få begagnade sprutor som kanske är infekterade med hiv eller hepatit som går runt till nya missbrukare och därmed stoppa spridningen av de här infektionerna, säger Tommy Rydfeldt (L) som är ordförande för driftnämnden för närsjukvård i Region Halland.

Frågan är inte helt okontroversiell. Till exempel menar kritiker att det kan uppfattas som att sprutbyten uppmuntrar till drogmissbruk. Men Tommy Rydfeldt tycker att fördelarna med sprutbyten överväger nackdelarna. 

-- Kan vi stoppa spridningen av hiv och hepatit och samtidigt hitta ett sätt att möta de här personerna som oftast vill bli av med sitt missbruk tycker jag att fördelarna är större än nackdelarna.

Frågan har aldrig behandlats formellt i regionen tidigare men när det har diskuterats tidigare har det inte funnits någon politisk majoritet för att införa sprutbyten.

Går förslaget igenom i regionstyrelsen och även de halländska kommunerna är positiva så måste en ansökan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, göras innan sprutbyten kan införas.

– Jag hoppas att vi ska kunna fånga upp missbrukare i Halland och kanske förhindra ett och annat hiv-fall och på sikt också förhindra hepatit-fallen, säger Tommy Rydfeldt.

Att införa sprutbyten skulle kosta strax över en miljon kronor.

– Det tycker jag är väl använda pengar om vi kan minska missbrukares lidande och minska risken för infektioner att spridas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".