Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor tar ut mindre betald föräldraledighet

Publicerat söndag 29 maj 2016 kl 10.25
Många mammor vill vara hemma med sina barn på heltid. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Många mammor vill vara hemma med sina barn på heltid. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mammor tar ut färre dagar med föräldrapenning när barnen är små. Men samtidigt ökar inte pappornas uttag i samma utsträckning.

– Det är naturligt att det minskar för kvinnorna, det har gjort så under en längre tid. Ska det gå mot ett mer jämställt uttag så kräver det att männen ökar sitt och kvinnorna minskar sitt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Myndigheten har tagit fram siffror på hur mycket föräldrapenning som kvinnorna har tagit ut för barn födda 2003 och 2013 och fram till att barnen fyllt två år.

– Det som kanske var lite förvånande är att det skiljer så pass mycket mellan de olika länen. Dels hur mycket man tar och där det har minskat mest, säger Niklas Löfgren.

I Halland har mammorna minskat sitt uttag med 14 dagar medan papporna ökat sitt med 13 dagar. 2013 tog kvinnorna ut i snitt ut 274 dagar med föräldrapenning medan männen tog ut 56 dagar.

En faktor som spelar roll är utbildning. Kvinnor med hög utbildning brukar ta ut färre dagar medan det för män är tvärtom.

I hela Sverige har kvinnorna har minskat sitt uttag med 21 dagar i snitt och det är mer än vad männen ökar.

– Det kanske då är kvinnorna som på papperet driver jämtställdheten mest när det gäller föräldrapenningen, men man får ha i åtanke att vi vet att kvinnor jobbar mer obetalt hemma nu än för tio år sedan, säger Niklas Löfgren.

Man kan alltså "spä ut" dagarna vilket är vanligare bland kvinnor, enligt Löfgren. Men tydligt är alltså att svenska föräldrar är hemma mindre betalt med sina barn.

– I alla fall fram till två års ålder. Det kan vara så att föräldrarna använder föräldrapenningen när barnen blir lite äldre. Men det är ju fram till två års ålder man kanske behöver försäkringen mest, säger Niklas Löfgren.

Dalarna är det enda undantaget. Där ökar männen mer än kvinnorna minskar vilket göra att dalaföräldrarna har mer betald föräldratid med sina småbarn jämfört med 10 år sedan. Men det är en liten ökning: bara 1,2 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".