Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny hantering av metaller från kremation redan igång i Halmstad

Publicerat söndag 5 juni 2016 kl 08.47
"Det förvarar vi i våra låsta utrymmen"
(1:44 min)
Lennart Andersson, kyrkogårdschef Västra kyrkogården i Halmstad.
1 av 2
Lennart Andersson, kyrkogårdschef Västra kyrkogården i Halmstad, håller i den tillfälliga hink där man förvarar metallerna. Foto: Sveriges Radio
Den 18 maj ändrades lagen så att det blev tillåtet att återvinna metall från kremerade kroppar i Sverige.
2 av 2
Den 18 maj ändrades lagen så att det blev tillåtet att återvinna metall från kremerade kroppar i Sverige. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Nu har landets krematorier börjat samla metall från kremerade kroppar på hög för att återvinnas. Men först i höst tros återvinningen dra i gång på allvar.

Redan nu har många av landets krematorier börjat samla metaller, som blir över från kremation, på hög.

Som P4 Halland har berättat tidigare så ska metallskrot från kremering, från och med den 1 juli, återvinnas istället för att som tidigare grävas ner på kyrkogårdsmark.

Ett av krematorierna som redan börjat spara på metallskrotet inför återvinningsstarten är på Västra kyrkogården i Halmstad.

Var kommer ni förvara metallerna innan återvinningen drar igång?

– Det förvarar vi i våra låsta utrymmen, säger Lennart Andersson, kyrkogårdschef på Västra kyrkogården i Halmstad.

Är det tillräckligt säkert?

– O ja. Jag menar vi har ju andra saker som kanske är viktigare att förvara. Urnor och kistor, så det är inga problem, säger han.

Efter en kremering hamnar sådana delar av stoftet som inte förbränns och är mindre än tre millimeter stora, i askurnan tillsammans med askan. De andra obrännbara resterna - metaller från bland annat konstgjorda leder och implantat - har hittills delats från stoftet och sedan, eftersom lagen krävt det, grävts ner i marken separat.

I snitt räknar man att det finns cirka 300 gram metall kvar efter varje kremering.

Men den 18 maj ändrade riksdagen i begravningslagen så att det blev tillåtet att återvinna metall från kremerade kroppar i Sverige. Det har gjort att flera krematorier i landet redan nu har börjat samla metallerna tills lagen träder i kraft den första juli.

Men Lennart Andersson tror att själva återvinningen kan komma igång på allvar först någon gång i höst.

– Det har egentligen inte så stor betydelse, för nu kan vi ju spara på det och ta hand om det och slippa gräva ner det, säger Lennart Andersson.

I Halland finns två krematorieanläggningar, en i Varberg och en i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".