Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mjölkgårdar försvinner i rasande fart

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 05.00
"Självklart är vi värdefulla"
(1:57 min)
Helene Gunnarsson är styrelseledamot för Arla.
Helene Gunnarsson är styrelseledamot för Arla. Foto: Sveriges Radio

På drygt två år har nästan var femte mjölkföretag i Halland försvunnit. Det visar siffror från Lantbrukarnas riksförbund.

– För varenda företag som slutar är det en förlust. Men det här är något som har pågått i många år, säger Helene Gunnarsson är mjölkbonde i Tvååker och styrelseledamot i Arla.

Arla, som är i särklass det största mejeriföretaget i Sverige har sänkt ersättningarna för mjölk till bönderna sen i princip sommaren 2014. Senast nu i veckan till en rekordlåg nivå. Nu får en bonde som producerar och levererar konventionell mjölk ungefär 2.30 för en liter.

– Det är utbud och efterfrågan och det är en fri marknad, säger Helene Gunnarsson.

På en tioårsperiod har antalet mjölkföretag i Sverige halverats. Det ser likadant ut i Halland. I mars i år fanns det 224 mjölkföretag, vilket går att jämföra med 2006 då nästan 450 företagare sysslade med mjölk på halländsk mark. Sen december 2013 fram till mars i år, alltså under drygt två år, två dystra år när det kommer till den svenska mjölken har över 40 mjölkföretagare lagt ned.

Anders Richardsson som är regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund säger att de jobbar mot ungdomar för att få trenden att vända.

– En av LRF:s stora utmaningar är hålla i gång en attraktionskraft. Se till så det finns ungdomar som söker till våra naturbruksskolor. Se till så att de dels har en chans att få jobb och ett antal av de ska bli egna företagare fram över, säger Anders Richardsson.

Varför är det viktigt med svensk mjölk?

– Den är jätteviktig. Mjölkbönderna genererar väldigt mycket till det svenska samhället. Inte bara ett öppet landskap utan det är väldigt mycket arbete. Tittar vi i Halland har vi två mejerier här och det är många transportföretag som kör mjölken från gårdarna till butik. Så självklart är vi värdefulla, säger Helene Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".