Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irritation och stress bland polischefer

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 05.45
"Chefer glömmer frågor och är otillgängliga"
(1:53 min)
Björn Johnsson, skyddsombud.
Björn Johnsson, skyddsombud. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Chefer inom polisen är irriterade, överbelastade med jobb och svåra att få tag på. Nu slår huvudskyddsombudet larm.

Björn Johnsson, huvudskyddsombud inom polisområde Väst som Halland hör till, skriver i ett brev till polisledningen att situationen för polischefen är väldigt svår. 

– När detta löper på över tid och med väldigt långa arbetstidsveckor samtidigt som man inte får tid till återhämtning, så går det ut över hälsan för chefen men också för arbetsmiljön runt honom. Medarbetare upplever att chefen tappar bort frågor och inte är tillgänglig, säger Björn Johnsson. 

För ett år sedan gjorde polismyndigheten en stor omorganisation som innebar bland annat att man på vissa avdelningar inom polisregionerna tog bort biträdande chefer. Man ville få en tydligare struktur. Men det har istället gjort att chefer fått för mycket arbete på sitt bord. Arbetsbelastningen har gått ut över ledig tid och påverkat vissa chefers privatliv. Det har också gjort att cheferna upplevts som lättirriterade och att de glömmer bort vissa arbetsuppgifter. Och allt detta kan påverka polisens jobb i vardagen menar polisens huvudskyddsombud.

Risken är att det blir felbeslut och att arbetsuppgifterna inte utförs på ett optimalt sätt, det kommer sedan framförallt att gå ut över arbetsmiljön

Målet med hans framställan till ledningen är att de ska se över hur chefernas arbetsmiljö ser ut och tillsätter biträdande chefer där det behövs. Ledningen ska svara honom senast mitten av juni, men om ett konkret svar uteblir då kommer han att överväga att gå vidare till Arbetsmiljöverket. 

– Då är det upp till Arbetsmiljöverket kring hur man han hörsammar det. Detta är en viktig fråga för cheferna, man måste orka och våga gå in i ett chefskap och känna att man blir omhändertagen, säger Björn Johnsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".