Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sprututbyte till Halland - har gett resultat i Kristianstad

Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 09.55
Överläkare: Det har fungerat mycket bra
(1:34 min)
Mattias Waldeck, överläkare och medicinskt ansvarig för sprututbytet i Kristianstad.
Mattias Waldeck, överläkare och medicinskt ansvarig för sprututbytet i Kristianstad. Foto: Josefin Modig

Under 2017 ska Region Halland komma igång med sprutbyte, det bestämde politikerna häromdagen. På andra platser i landet där sprutbyte redan finns har smittspridningen tydligt minskat.

Sedan sprututbytesmottagningen öppnade i Kristianstad för ett och ett halvt år sedan har inga nya fall av HIV eller Hepatit B har upptäckts.

Syftet med sprututbyte är bland annat just att minska smittspridningen bland narkotikamissbrukare.

– Min bild är att det fungerat mycket bra, enligt förväntningarna. Vi har under första året haft 140 personer som skrivit in sig på sprututbytet i Kristianstad och gjort drygt 1800 besök, säger Mattias Waldeck, överläkare och medicinskt ansvarig för sprututbytet i Kristianstad.

Sprututbytesverksamheten är väl etablerad i Skåne sedan lång tid, i Malmö och Lund sedan 1980-talet och i Helsingborg sedan år 2010.

Genom att byta ut sina gamla sprutor och kanyler mot nya är det primära syftet att förhindra smittspridning.

Men det är inte det enda. Vid besöken kan sjuksköterskorna också ge värdefull information om hur man ska hålla sig frisk, kurator och barnmorska finns kopplade till mottagningen och dessutom förbinder man sig att lämna blodprov regelbundet för att kunna upptäcka eventuella smittor.

Sedan mottagningen drog igång har man alltså inte haft ett enda fall av HIV eller Hepatit B. Hepatit C är däremot så pass vanligt att många redan är smittade när de skriver in sig.

Sköterskorna som jobbar här har också till uppgift att motivera till ett drogfritt liv och hjälpa till att etablera kontakt med beroendeenhet och socialtjänst. Och Mattias Waldeck säger att flera personer har fått hjälp och slussats vidare, men hur det sedan gått vet han inte, eftersom det inte görs någon uppföljning.

– Nej det kan vi inte göra, eftersom det är sekretess mellan de olika enheterna. Det enda vi kan få en signal om är att de inte kommer hit längre och att de på så vis har fått hjälp på annat håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".