Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elevrådet på Hagaskolan rasar mot skolmaten

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 09.35
Leo och Kevin: Pastan brukar vara överkokt och potatisen hårda"
(2:36 min)
Kevin Shaka och Leo Lundell Thorén går i åttan och sitter med i elevrådet på Hagaskolan i Varberg.
Kevin Shaka och Leo Lundell Thorén går i åttan och sitter med i elevrådet på Hagaskolan i Varberg.

Elever på Hagaskolan i Varberg är missnöjda över maten som serveras.

Eleverna tycker att maten är dåligt tillagad att den är antingen "överkörd eller nästan rå".

Den är inte bra alls. Pastan brukar vara överkokt och potatisen hårda. Och ibland tar den slut, då får vi flingor.

Elevrådet har sen i april pratat med lärare, rektor och skolmatsalspersonal om hur dem upplever maten de får i skolan. Sen dess har de också dokumenterat maten som de anser alldeles för ofta är smaklös och även oätlig.

– Det här är riven potatis och rivna morötter, säger Leo Lundell Thorén och visar en bild på datorn.

– Det ser ut som rester från en annan skola, säger Kevin Shaka.

Anna Larsson som är kock på skolan beklagar det som eleverna upplever, men anser inte att klagomålen är helt rättvisa.

– Vi får försöka förbättra maten hela tiden. Ibland blir det lite fel, tidsbrist och annat, säger hon.

Är det viktigt vad eleverna tycker om maten?

– Det är jätteviktigt, det är därför vi är här.

I ett klagomål som P4 Halland har tagit del av skriver eleverna att de även tycker att det saknas protein i de vegetariska rätterna och att de flera gånger har fått vänta på maten – ibland hela lunchrasten och att det i nödfall har serverats flingor för att maten har tagit slut.

Är du stolt över maten som lagas här?

– Jag är stolt över maten som lagas här. Vi har  jättebra kök i Varbergs kommun där alla lagar mat från grunden så gott det går, säger Anna Larsson.

Men som maten är nu är det många som hoppar över att äta eller äter knäckebröd, säger Leo Lundell Thoren.

– Det täcker ju inte upp några näringskrav. Det är ju inget man står sig på vilket kan leda till att man tappar koncentration och inte har samma motivation att förbättra sig inom skolan.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Att kockarna tar till sig och börjar laga bättre mat. Den behöver inte vara jättebra, bara att den går att äta, säger Kevin Shakra.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".