Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fabos vd: "Jag finner det osannolikt"

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 16.34
"Vi har meningsskiljaktigheter"
(1:24 min)
Fabo kontor Falkenbergs bostäder. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Fabos vd Christian Kylin tror inte på uppgifterna att någon anställd har sagt åt en besiktningsman att godkänna felaktiga protokoll.

Christian Kylin säger att han under tisdagen samtalat med samtliga inblandade medarbetare.

Igår anklagade det kommunalt ägda bostadsbolaget Fabo företaget Ramböll, som på uppdrag av Fabo utför ventilationskontroller i kommunens verksamhet, för att medvetet ha försökt dölja allvarliga brister och anmärkningar vid tillsyn av kommunens verksamheter.

Men i dag tog historien en oväntad vändning när besiktningsmannen sa att det var Fabo som sagt åt honom att godkänna protokollen trots flera brister.

– Jag har blivit anmodad att skriva på det viset, för han (reds. anm. anställd på Fabo) som hade hand om det sa: Varför lägga tid på att skriva ett protokoll till? Så han ville spara pengar på det, förklarade besiktningsmannen för P4 Halland.

Christian Kylin, vd för Fabo, bemöter nu uppgifterna och säger att det är osannolikt att någon hos Fabo skulle agera på det sättet.

– Vi har definitivt meningsskiljaktigheter. I det här fallet är besiktningsmannen myndighetsutövare. Vi finner det osannolikt att vi skulle ha sagt det eller någon av Fabos personal skulle ha sagt det. Men oavsett vad vi säger får han inte agera på det sättet.

Har detta hänt eller har det inte hänt?

– Jag har ingen information om att vi skulle ha sagt det.

Har du gjort några efterforskningar för att se att detta inte stämmer?

 – Jag har suttit i samtal med samtliga berörda där alla hävdar att de inte har sagt så.

I protokollen fanns bristerna men det hade ändå godkänts?

– Det är i de fallen där vi har brustit i vår tillsyn genom att vi inte har gått igenom samma protokoll.

Det som skiljer er bild från tillsynsmannen är att han hävdar att det skett med er vetskap och ni hävdar att det inte är så?

– Ja, säger Christian Kylin, vd på Fabo.

Börje Eriksson, divisionschef på Ramböll, som gör besiktningarna säger att deras grundinställning är att de har agerat korrekt, men säger samtidigt att han ska träffa Fabos vd i morgon.

– Vi ska reda ut vad som har hänt. Jag vill se vad hans syn är för vi har vår.

Det är allvarliga anklagelser från båda håll?

– Vår bild är att vi har hanterat det på rätt sätt. Jag är inte helt uppdaterad och jag ska ägna resten av dagen att sätta mig in ytterligare. Är det inte så att vi har skött det här på ett korrekt rätt, då är det givetvis allvarligt och då får vi ta ansvar för det.

Tillsynsmannen säger att han har blivit tillsagd av Fabo att göra på det här sättet.

– Jag kan inte uttala mig där jag måste prata med Fabos ledning innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".