Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda på LSS-boenden säger upp sig

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 05.05
"Det är väldigt olyckligt"
(1:30 min)
Willy Engebrethsen från FUB är kritisk till kommunerna. Foto: Sveriges radio Halland
Willy Engebrethsen tycker det är olyckligt att så många säger upp sig från LSS-boenden. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio.

Nästan alla anställda vid två boenden för funktionshindrade i Falkenbergs kommun slutar i samband med en ny upphandling.

Upphandling innebär att Frösunda omsorg tar över boendena, och orsaken till att så många slutar är missnöje med ett nytt avtal.

 – Det är väldigt olyckligt, men det beror på att man är missnöjd med schemaläggningen, säger Willy Engebrethsen, som är rättsombud vid FUB Halland, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. 

Två boenden töms praktiskt taget på personal, vad får det för konsekvenser?

– Det är väldigt olyckligt. Den enskilt viktigaste faktorn för att uppleva ett bra boende är personalen. Och det är viktigt med kontinuitet och kompetens. 

Willy Engelbrethsen har varit i kontakt med flera av de som slutar.

– Det är både boende, företrädare och personal som har hört av sig. Och det är väldigt mycket oro hos samtliga parter. 

Enligt Willy Engelbrethsen är det kommunen som ska ta på sig ansvaret. 

– Vi lastar inte Försunda för detta, de är ju ett vinstdrivande företag. Ansvaret ligger på kommunen och kommunens politiker. 

Så svarade Frösunda svarar den 1 november

Frösunda omsorg meddelar nu att de har lyckats ordna personal på de två boenden för funktionsnedsatta i Falkenbergs kommun där nästan all personal valt att sluta i samband med att Frösunda tar över verksamheten.

Frösunda tar över alla 17 boenden i Falkenberg och enligt företaget har det "på det stora hela fungerat väldigt bra" inför övertagandet från Humana och Nytida sedan Frösunda vunnit upphandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".